Foto: LETA

Nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvošajiem locekļiem Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) padomē pagaidām grūti komentēt biedrības "Ascendum" vadītājas Zaigas Pūces kandidatūru fonda sekretariāta direktora amatam, pastāstīja uzrunātie fonda padomes locekļi.

Kā ziņots, konkursā uz SIF sekretariāta direktora amatu uzvarējusi biedrības "Ascendum" vadītāja, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) dzīvesbiedre Zaiga Pūce. Viņa ieguvusi visaugstāko vērtējumu visās trīs konkursa kārtās, kā arī guvusi vienbalsīgu pretendentu atlases komisijas atbalstu. Viņas kandidatūra vēl tiks virzīta apstiprināšanai SIF padomē.

Biedrības "Kurzemes NVO atbalsta centrs" valdes priekšsēdētāja Inese Siliņa atzīst, ka viņa nav nedz zinājusi par Pūces kandidēšanu uz šo amatu, nedz arī to, ka Pūce konkursā uz SIF sekretariāta direktora amatu ir uzvarējusi. Tāpēc Siliņa atteicās sniegt plašākus komentārus par Pūces atbilstību amatam.

"Es Zaigu pazīstu. Mēs esam strādājušas kopā pilsoniskās sabiedrības jomā. Es nezināju, ka viņa ir pieteikusies konkursā uz šo amatu. To, ka viņa ir uzvarējusi, es uzzinu no medijiem, pašreiz neesmu vēl gatava sniegt detalizētāku viedokli," pastāstīja Siliņa.

Tāpat Siliņa informēja, ka padomes locekļi nav vērtējuši pretendentus un viņiem nav bijusi nekāda informācija par potenciālajiem pretendentiem. "Es nedomāju, ka padomes locekļi kaut kādā veidā ir ietekmējuši pretendenta izvēli. Mēs pat neesam saņēmuši oficiālu informāciju par uzvarētāju," sacīja Siliņa.

Biedrības "Izglītības iniciatīvu centrs" direktore Daiga Zaķe norādīja, ka arī viņai nav bijusi informācija par pretendentiem un par Pūces uzvaru konkursā dzird pirmo reizi. Zaķe sacīja, ka nākamā SIF padomes sēde notiks 8.novembrī, bet padomes priekšsēdētājs, kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) vēl nav informējis par sēdes darba kārtību.

"Es nevaru apstiprināt, ka nākamajā padomes sēdē būs iekļauts punkts par SIF sekretariāta direktora apstiprināšanu," sacīja Zaķe.

Aicināta atbildēt uz jautājumu par Pūces atbilstību amatam, Zaķe atteicās sniegt plašākus komentārus, ņemot vērā, ka konkursa rezultātus viņa ir uzzinājusi tikko no medijiem. "Man vēl ir jāizver visi plusi un mīnusi. Konkurss noritēja trīs kārtās un man nav pamata apšaubīt vērtētāju kompetenci," sacīja Zaķe.

Jautāta, kā vērtēt, ka SIF padomē ir Pūces dzīvesbiedrs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, Zaķe atzina, ka tas ir grūti atbildams jautājums. "Attiecīgajām institūcijām būtu jāvērtē, vai pastāv interešu konflikts, vai nepastāv. Diemžēl atbildēt uz šo jautājumu nebūs manā kompetencē," norādīja Zaķe.

Vēlāk gan tapa zināms, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) vairs šajā padomē nestrādā, lai gan fonda mājaslapā joprojām ir norādīts kā tās loceklis.

Kā ziņots, konkursa uzvarētājai Pūcei ir ilggadēja pieredze NVO sektorā - trīs gadus Pūce bijusi ievēlēta NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda padomē, un no tiem divus gadus bijusi Memoranda padomes vadītāja vietniece.

Kopš 2016. gada viņa ir Latvijas Pilsoniskās alianses padomes locekle, savukārt no 2017. gada - valdes locekle Laikmetīgās kultūras NVO asociācijā. Pašlaik Pūce ir biedrības "Ascendum" valdes priekšsēdētāja, un šajā amatā strādā jau kopš 2011. gada.

Kopumā konkursā uz SIF vadītāja amatu pieteicās 28 pretendenti un tas noritēja trīs kārtās. Pirmajā kārtā pretendentu atlases komisijas vērtēja pretendentu iesniegtos pieteikumus un to atbilstību amatam izvirzītajiem kritērijiem. Otrajā kārtā virzītie 14 pretendenti klātienē skaidroja savu motivāciju ieņemt SIF sekretariāta direktora amatu, kā arī prezentēja vīziju par SIF darbības prioritātēm un attīstību.

Konkursa trešajā kārtā notika piecu labāko pretendentu kompetenču vērtēšana, izmantojot gan kompetenču intervijas metodi, ko nodrošināja divi piesaistīti neatkarīgi personāla atlases eksperti no SIA "Eiro Personāls", gan amata atbilstības testu, kas izvērtē pretendenta kognitīvās spējas, personības iezīmes un profesionālās intereses.

Valsts kanceleja izmantoja arī savas tiesības apkopot pretendenta iepriekšējo darba devēju un sadarbības partneru atsauksmes, kas bija pozitīvas un atbalstošas.

Konkursa pretendentu vērtēšanas komisiju vadīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, tās sastāvā bija Ministru prezidenta ārštata padomnieks sabiedrības integrācijas jautājumos Hosams Abu Meri (JV), Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietniece starptautisko lietu, integrācijas un mediju jautājumos Zane Vāgnere, biedrības "Eiropas Kustība Latvijā" prezidents Andris Gobiņš un "Rīgas aktīvo senioru alianse" valdes priekšsēdētāja Terezija Mackare.

Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāts ir izpildinstitūcija, kuru vada fonda direktors. Šo amatu patlaban ieņem Aija Bauere.

Jau vēstīts, ka 30. augustā par Sabiedrības integrācijas fonda padomes priekšsēdētāju tika iecelts kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK). Kopā ar viņu Sabiedrības integrācijas fonda padomē darbojas četri ministri - vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP), tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) un izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP). Ministru prezidenta pārstāvis Sabiedrības integrācijas fonda padomē ir Imants Parādnieks.

Sabiedrības integrācijas fonda padomē darbojas arī biedrības "Veselības un sociālais serviss "Artemīda"" valdes priekšsēdētāja Jolanta Eihentāle, biedrības "Eiropas Latviešu apvienība" pārstāvis Latvijā Rinalds Gulbis, biedrības "Kim?" izpilddirektore Laima Ruduša, biedrības "Kurzemes NVO atbalsta centrs" valdes priekšsēdētāja Inese Siliņa un biedrības "Izglītības iniciatīvu centrs" direktore Daiga Zaķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!