Foto: stock.xchng

Virkne nevalstisko organizāciju (NVO) aicina nodrošināt pilsoniskās sabiedrības iesaisti valdības deklarācijas veidošanas procesā, portālu "Delfi" informēja Latvijas Pilsoniskajā aliansē.

Ar šādu aicinājumu pie Valsts prezidenta Egila Levita, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) un partiju apvienības "Jaunā Vienotība", "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" vērsušās Latvijas Pilsoniskā alianse, biedrība "Gribu palīdzēt bēgļiem", biedrība "Latvijas ukraiņu kongress", fonds atvērtai sabiedrībai "DOTS", Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija, Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" un vēl vairāk nekā 50 citu Latvijas NVO pārstāvji.

Latvijas Pilsoniskās alianses padomes priekšsēdētājs Georgs Rubenis norādīja, ka īpaši esošajā ģeopolitiskajā situācijā Latvijā ir nepieciešams strādāt pie stabilas, demokrātiskās vērtībās balstītas un organizēties spējīgas pilsoniskās sabiedrības veidošanas.

"NVO ar savu darbu pierādījušas, ka tās vēlas un var palīdzēt publiskajai pārvaldei īstenot dažādas reformas, rūpēties par demokrātisko vērtību un cilvēktiesību stiprināšanu Latvijā un citviet pasaulē, pārvarēt krīzes un būt līdzvērtīgs partneris politiku plānošanā un ieviešanā," uzsver Rubenis.

NVO aicina valdības deklarācijā iekļaut apņemšanos stiprināt pilsonisko sabiedrību, demokrātiju un sabiedrības noturībspēju, ka arī risināt būtiskākos nevalstiskā sektora problēmjautājumus, lai stiprinātu demokrātiju Latvijā.

Organizācijas vēlas, lai tiktu atzīts pilsoniskais dialogs un praksē ieviests sociālajam dialogam līdzvērtīgā statusā, lai radītu atbilstošus apstākļus kvalitatīvam lēmumu pieņemšanas procesam, lēmumos nodrošinot viedokļu un interešu pārstāvības daudzveidību un balansu.

Tāpat, īstenojot pārnozaru politiku reformu vadībā un koordinācijā, NVO rosina noteikt atbildīgo institūciju (politiskā un ierēdniecības līmenī) par pilsoniskās sabiedrības attīstību un demokrātijas stiprināšanu.

NVO rosina arī attīstīt un atbalstīt sabiedrības pašorganizēšanās un noturībspējas mehānismus, kā arī izveidot un ieviest krīzes vadības sistēmu, kas it īpaši ir aktualizējies esošajā ģeopolitiskajā situācijā un pēdējo gadu krīžu mācībās.

Tāpat NVO vēlas nodrošināt sabiedrības līdzdalību publiskā finansējuma plānošanā un uzraudzībā, kas ir viens no modernas valsts pārvaldības stūrakmeņiem, kā arī viens no priekšnosacījumiem sabiedrības uzticēšanās veicināšanai politiķiem un valsts pārvaldei.

NVO arī aicina īstenot mērķtiecīgu pilsoniskās sabiedrības attīstības politiku, atvēlot pastāvīgu valsts budžeta finansējumu pilsoniskās sabiedrības kapacitātes stiprināšanai.

Tāpat NVO aicina valdības veidotājus deklarācijas sagatavošanas procesā iekļaut biedrības un nodibinājumus un pauž gatavību tikties ar valdību veidojošajām politiskajām partijām un to apvienībām, lai detalizēti skaidrotu vēstulē paustos ierosinājumus un to, kā tie veicinās demokrātijas noturīgumu un attīstību Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!