Izmaiņas vadītāju sagatavošanas tematiskajos plānos un programmās, kas stātos spēkā no 2000.gada 1.janvāra un skartu mācību procesu, nav veiktas un arī tuvākajā nākotnē nebūs.
Par to BNS pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) informācijas daļā, atsaucoties uz pēdējā laikā presē izskanējušo informāciju par it kā stingrāku noteikumu ieviešanu autoskolās, kā dēļ tiks pagarināts mācību laiks un paaugstināta maksa.

CSDD ziņo, ka izplatītā informācija nav precīza un maldina sabiedrību.

Prasības gan teorētiskajā, gan praktiskajā braukšanas eksāmenā ir stingri noteiktas. Tomēr eksāmena prasības nav tiešā veidā saistītāmas ar apmācību ilgumu vai autoskolas braukšanas stundu skaitu, tās katram pretendentam atkarībā no iepriekš iegūtajām zināšanām un iemaņām, ar kādām tas sāk mācības autoskolā, var atšķirties.

CSDD uzskata, ka pretendentam ir jāpierāda savas spējas piedalīties ceļu satiksmē kā pilntiesīgam tās dalībniekam, un nav svarīgi, vai pretendents autoskolā ir nobraucis minimālo stundu skaitu, vai daudz vairāk. Galvenais ir rezultāts.

Maksu par mācībām katra autoskola nosaka patstāvīgi, un mācību ilgums var būt arī garāks par obligāti noteikto. Tādēļ būtu nepareizi atsevišķu autoskolu mācību maksas palielināšanu saistīt ar izmaiņām mācību programmās.

CSDD pašlaik strādā pie jauna vadītāju sagatavošanas noteikumu projekta izstrādāšanas, kuros minimālais teorētisko priekšmetu un praktiskās braukšanas stundu skaits attiecībā pret esošo programmu tiks pat būtiski samazināts.

Galvenais uzsvars tiks likts uz satiksmes drošības jautājumiem un jauno vadītāju attieksmes veidošanu pret satiksmes drošību un normām, kas to nosaka.

Lai nodrošinātu eksāmenu objektivitāti, CSDD pagājušajā gadā ieviesa datorizēto teorētisko eksāmenu ceļu satiksmes noteikumos un satiksmes drošībā, kā arī izstrādāti speciāli maršruti un noteiktas konkrētas prasības praktiskā braukšanas eksāmena kārtošanai. Līdz ar to līdz minimumam ir samazināts eksāmena pieņēmēja subjektīvais viedoklis un visiem pretendentiem tiek nodrošinātas vienādas iespējas.

CSDD atgādina, ka no Jaunā gada nemainās ne cena par eksāmena pieņemšanu, ne arī cena par vadītāja apliecības izsniegšanu, kā arī par citiem CSDD sniegtajiem pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!