Foto: Shutterstock
Valsts veselības apdrošināšanu Latvija izjutīs jau pēc nepilnas nedēļas, sākot ar 1. janvāri, kad daļa iedzīvotāju vairs nevarēs saņemt visus šobrīd valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus. Taču plašāka informatīvā kampaņa par šīm ļoti būtiskajām izmaiņām sekos vien pēc jaunās kārtības iedibināšanas.

Nacionālajā Veselības dienestā (NVD) portāls "Delfi" uzzināja, ka kampaņa bija iecerēta šā gada beigās, taču to atlika, ņemot vērā politisko spēku publiski paustās vēlmes pārskatīt Veselības aprūpes finansēšanas likumu un pakalpojumu grozu sadalījumu, līdzko būs izveidota jaunā valdība.

"Sākumā ir iepirkuma process, un pēc šī procesa noslēguma mēs varētu uzsākt sabiedrības informēšanu," saka NVD pārstāve Tanita Tamme un piebilst, ka iepriekšējais iepirkums par informatīvo kampaņu tika izsludināts rudenī, taču, ņemot vērā politiskos procesus, lēma kampaņu pārcelt uz nākamā gada sākumu.

Rudenī priekšvēlēšanu debatēs un diskusijās valsts veselības apdrošināšana bija karsts temats – gandrīz visas partijas, izņemot līdzšinējās veselības ministres Andas Čakšas pārstāvēto Zaļo un zemnieku savienību, izteicās, ka jauno kārtību paredzošais likums būtiski jāmaina. Ieskanējās arī viedoklis, ka tas pat jāatceļ.

Cik daudzi samaksājuši brīvprātīgās iemaksas

"Pie tās politiskās retorikas un turbulences mēs nospriedām, ka tā būtu naudas izšķērdēšana, un vēstījums vienkārši "neaizietu". Bija liela varbūtība, ka varētu pagarināt pārejas periodu, un tas daudz ko izmainītu arī mūsu komunikācijā," par kampaņas atlikšanu portālam "Delfi" stāsta NVD pārstāvis Edgars Labsvīrs.

Tagad jaunas valdības vēl nav, likumā izmaiņas nav veiktas, un līdz normatīvajos aktos paredzētajam ieviešanas brīdim atlikušas pāris darbadienas. "Ar 1. janvāri jaunā kārtība sāksies – likums ir likums, un mēs likumu pilnā apjomā izpildīsim. Protams, tik fundamentālas izmaiņas vienā dienā veikt – mainīt visu iestāžu un ārstu rīcību – diez vai ir iespējamas, bet attiecībā uz sistēmu un apmaksas veidiem – ar 1. janvāri nodrošinām, " saka Labsvīrs.

Valsts veselības apdrošināšana nozīmē to, ka veselības aprūpē jau no 1. janvāra būs dalītie grozi, pilnais un pamata. Proti, strādājošie, kuri nepieder atbrīvoto kategorijām (kuri, ir, piemēram, pensionāri, bērni, reģistrētie bezdarbnieki, cilvēki ar I un II grupas invaliditāti u.c.) un šogad nebūs maksājuši sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā vai veikuši brīvprātīgās apdrošināšanas iemaksas, nesaņems virkni veselības aprūpes pakalpojumu. Proti, tādus pakalpojumus, ko par valsts naudu var saņemt šobrīd, piemēram, ārsta speciālista konsultācijas, plānveida ārstēšanos slimnīcā, kompensējamās zāles.

Šobrīd brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas veiktas teju 396 tūkstošu eiro apmērā, liecina NVD dati. Maksājumu veikuši nedaudz vairāk nekā 3000 iedzīvotāju. "Jānorāda, ka maksājumus veic gan fiziskas, gan juridiskas personas, kuras maksā arī par saviem darbiniekiem. Maksājumi tiek veikti gan par vienu gadu, gan diviem gadiem uzreiz," norāda NVD pārstāve Tamme.

Kā izpaudīsies veselības apdrošināšana

Iedzīvotāji, kuri no 2019. gada 1. janvāra nebūs apdrošināti, būs tiesīgi saņemt medicīnas pakalpojumu pamata "grozu" – neatliekamo medicīnisko palīdzību (ko sniedz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, slimnīcu uzņemšanas nodaļas, steidzamās medicīniskās palīdzības punkti, slimnīcu stacionāri), ģimenes ārsta sniegto aprūpi, diagnostiskos izmeklējumus, kas veikti ar ģimenes ārsta nosūtījumu, onkoloģijas profilaksi un ārstēšanu, infekcijas slimību ārstēšanu un citus pakalpojumus.

Ja iedzīvotājs nav legālais darba ņēmējs, kurš veic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā, un neatbilst kādai no valsts apdrošinātām iedzīvotāju grupām, lai saņemtu pilnā "groza" medicīnas pakalpojumus, nepieciešams veikt apdrošināšanas iemaksas.

Bez legālajiem darba ņēmējiem – sociālo iemaksu veicējiem – automātiski būs apdrošinātas arī personas, kuras apdrošinās valsts. Tā ir 21 iedzīvotāju grupa, tajā skaitā, bērni, pensionāri, skolēni, pilna laika studenti, personas ar 1. un 2. grupas invaliditāti, Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētie bezdarbnieki, mūki un mūķenes, orgānu donori, audžuvecāki, bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni līdz 24 gadu vecumam, viens no vecākiem, kuri audzina bērnu vecumā līdz septiņiem gadiem vai vismaz trīs bērnus vecumā līdz 15 gadiem, kā arī vēl atsevišķas citas iedzīvotāju grupas.

Veselības apdrošināšanas iemaksa par 2018. gadu ir 51, 60 eiro jeb 1 % no minimālās mēnešalgas gada apmēra, par 2019. gadu – 154, 80 eiro jeb 3% no minimālās mēnešalgas gada apmēra), bet 2020. gadā – 258 eiro jeb 5 % no minimālās mēnešalgas gada apmēra.

Veselības apdrošināšanas iemaksu par 2019. gadu var veikt vienlaicīgi ar maksājumu par 2018. gadu vai arī atsevišķi 2019. gadā, piemēram, janvāra sākumā. Veicot abas apdrošināšanas iemaksas vienlaicīgi, kopā ir jāmaksā 206,40 eiro.

Kā līdz šim informēja sabiedrību

Plašāka informācija pieejama Nacionālā veselības dienesta interneta vietnē www.vmnvd.gov.lv sadaļā "Valsts veselības apdrošināšana". Lai informētu sabiedrību par valsts veselības apdrošināšanu, NVD ir izveidojis interneta vietni www.apdrosinaties.lv, kurā ikvienam iedzīvotājam ir iespēja aizpildīt tiešsaistes testu un noskaidrot savu apdrošināšanas statusu. Tests šobrīd aizpildīts vairāk nekā 67 tūkstošu reižu.

Savukārt citu valsts pārvaldes iestāžu interneta vietnēs izvietoti informatīvie baneri, skaidrojoša informācija.Sadarbībā ar medijiem tiek veidoti skaidrojoši raksti, kā arī organizētas ekspertu intervijas, tā par iedzīvotāju informēšanu norāda NVD.

"Jāuzsver, ka jautājumos par valsts veselības apdrošināšanu iedzīvotājus arīdzan aktīvi konsultē NVD Klientu apkalpošanas centra bezmaksas informatīvā tālruņa 80001234 speciālisti. Piemēram, decembra mēnesī par valsts veselības apdrošināšanu saņemti teju 600 zvani, dienā vidēji 40 – 50 zvani,"" saka NVD pārstāve Tamme.

Lai iedzīvotājiem būtu pieejama informācija par iespēju zvanīt uz bezmaksas informatīvo tālruni un konsultēties par apdrošināšanas jautājumiem, ir izveidotas un sadrukātas vizītkartes izplatīšanai ārstniecības iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!