Foto: PantherMedia/Scanpix
Odu izplatība šogad ir mazāka nekā pērn, un to skaitu pašlaik samazina arī lielais nokrišņu daudzums, pastāstīja Latvijas Dabas muzeja entomologs Jānis Dreimanis.

Viņš sacīja, ka šogad odu maksimums tika sasniegts jau jūnija pirmajā dekādē. "Lielā nokrišņu daudzuma dēļ pašlaik odu ir mazāk, nekā to būtu, ja visu laiku būtu saulains laiks," paskaidroja Dreimanis.

Entomologs norādīja, ka augustā varētu būt mazāk odu nekā jūlijā, jo parasti augusts ir vēsāks. Tomēr viņš arī uzsvēra, ka to ietekmē laika apstākļi.

Viņš atzina, ka arī mājlopi šogad ir cietuši mazāk no knišļu uzbrukumiem nekā pērn.

"Odu un knišļu daudzumu labvēlīgi ietekmē biezā sniega kārta, un, neskatoties uz lielo aukstumu, kas bija šoziem, odi un knišļi ir labi pārziemojuši, jo sniegs darbojas kā izolācijas materiāls un odus tas neietekmē," klāstīja Dreimanis.

Entomologs minēja, ka jutīgākiem cilvēkiem un bērniem, kas odu kodumus pārcieš smagāk, būtu jāaizsargājas ar pretodu līdzekļiem vai jāizvairās no purvainām vietām. Bērniem un sievietēm odi kož vairāk, jo āda ir plānāka.

Jau vēstīts, ka Kuldīgas novada Vārmes pagastā no knišļu kodumiem gājusi bojā viena govs. Lai pasargātu mājdzīvniekus no asinssūcēju kukaiņu kodumiem, dzīvnieki pirms izlaišanas ganībās jāapstrādā ar repelentiem jeb līdzekļiem, kas paredzēti kaitēkļu atbaidīšanai, kā arī nedrīkst tos vest ganībās mitrās un purvainās vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!