Foto: DELFI

Oficiālos prezidenta amata kandidātus pārbaudīs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), Satversmes aizsardzības birojs (SAB), kā arī Valsts ieņēmumu dienests (VID) un citas institūcijas.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs ("Saskaņa") trešdien komisijas sēdē sacīja, ka nākamajā mēnesī būs jāsāk vērtēt kandidāti. Katrs no oficiāli izvirzītajiem valsts pirmās amatpersonas krēsla pretendentiem tiks uzaicināts uz pārrunām komisijā.

Par katru no kandidātiem komisija nosūtīs iesniegumus vairākām institūcijām, tostarp KNAB, SAB un VID, lai noskaidrotu, vai viņi atbilst likuma prasībām. Līdz ar to būs jārēķinās, ka atzinumu sagatavošana prasīs laiku, norādīja Orlovs.

Oficiāla Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšana sāksies 19.maijā. Valsts prezidentu slēgtā balsojumā vēlēs 12.Saeima.

"Vienotība" paudusi, ka apspriešanai pārējām koalīcijas partijām varētu piedāvāt eiroparlamentārieti un partijas biedru Arti Pabriku. Lēmums tiks pieņemts 11.maijā Saeimas frakcijas un valdes kopsēdē. 11.maijā savu kandidātu paziņos arī koalīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Zināms, ka partiju savienībā izskanējuši vairāki vārdi, tostarp aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, labklājības ministrs Uldis Augulis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Jelgavas mērs Andris Rāviņš, Liepājas mērs Uldis Sesks, Saeimas deputāts Gundars Daudze.

Trešais valdību veidojošais partneris - Nacionālā apvienība (NA) - paudis, ka Valsts prezidenta amatā redzētu Eiropas Savienības tiesnesi Egilu Levitu, tomēr oficiāli viņu nav izvirzījusi kā savu kandidātu.

Parlamenta opozīcijā esošā partija "No sirds Latvijai" izvirzījusi partijas biedru un Saeimas deputātu Gunāru Kūtri prezidenta amatam, savukārt Latvijas Reģionu apvienība prezidenta krēslam virza partijas līderi Saeimas deputātu Mārtiņu Bondaru.

Neoficiāli zināms, ka lielākajai opozīcijas partijai "Saskaņa" sava prezidenta amata kandidāta nebūs, tomēr politiskais spēks varētu vienoties ar citām partijām, lai ar kopīgām balsīm ievēlētu Valsts prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!