Foto: LETA

Valsts prezidenta amatam ceturtdien oficiāli izvirzīts aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS), informēja ZZS preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Lēmumprojektu par Vējoņa izvirzīšanu Valsts prezidenta vēlēšanām parakstījuši ZZS Saeimas frakcijas deputāts Ingmārs Līdaka, partijas "Vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, kā arī ZZS Saeimas frakcijas deputāti Gundars Daudze, Ainārs Mežulis un Valdis Skujiņš.

Vējonis iepriekš akcentēja, ka viņa prioritātes Valsts prezidenta amatā būtu nacionāla vienotība, nacionālā pašapziņa un patriotisms, kā arī sociālais taisnīgums.

Jau vēstīts, ka ZZS valde un Saeimas frakcija 11.maijā vienojās izvirzīt Vējoni Valsts prezidenta amatam. Atbalstu viņam paudusi arī daļa partijas "Vienotība" deputātu.

Līdz šim Valsts prezidenta amatam izvirzīti vairāki kandidāti. Opozīcijā esošā partija "Saskaņa" pieteikusi Sergeju Dolgopolovu, bet Latvijas Reģionu apvienības kandidāts ir Mārtiņš Bondars.

Nacionālās apvienības ieskatā piemērotākais kandidāts ir  Eiropas Tiesas tiesnesis Egils Levits.

Valsts prezidenta vēlēšanas notiks šā gada 3.jūnijā.

Saskaņā ar likumu par Valsts prezidentu var ievēlēt Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu dienā ir sasniedzis 40 gadu vecumu.

Valsts prezidents uzskatāms par ievēlētu ar ne mazāk kā 51 balss vairākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!