Foto: LETA

Latvijas oficiālajā laikrakstā ”Latvijas Vēstnesis” otrdien publicēts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojums par Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata, kuram kā iemeslus min prokuratūras sniegtās ziņas par mēra iespējamajām darbībām.

Pēc Ģenerālprokuratūras sniegtās informācijas ir iegūti pierādījumi, kas apliecina - Lembergs kā Ventspils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs laikā no 1998.gada 26.janvāra līdz 2006.gada 20.februārim ir piedalījies lēmumu pieņemšanā attiecībā uz vairāk kā 20 komersantiem, kas darbojas Ventspils pilsētā un Ventspils brīvostas teritorijā, teikts rīkojumā.

Sprūdža lēmumā Lembergs kā patiesā labuma guvējs minēts virknē uzņēmumu, piemēram, AS "Baltic Coal Terminal", SIA "Baltic Juice Terminal", AS "Kālija parks", SIA "LatRosTrans", SIA "Mineral-Trans-Serviss", SIA "Nafta filtrs", AS "Naftas parks", SIA "Nord Natie Ventspils terminals", SIA "Ostas flote", SIA "Seastar", SIA "Solvtrans", SIA "Transventa", AS "VENCEB", SIA "Ventall termināls", AS "Ventamonjaks", SIA "Ventbetons", AS "Ventbunkers", AS "Ventminerāls", SIA "Ventplac", SIA "Ventshoes", AS "Ventspils nafta", AS "Ventspils tirdzniecības osta", AS "Ventspils zivju konservu kombināts" un AS "VentTopaz".

”Šajās kapitālsabiedrībās Lembergs un viņa bērni - Līga Lemberga un Anrijs Lembergs - ir patiesie labuma guvēji, tādējādi Aivaram Lembergam nonākot interešu konflikta situācijā," teikts publicētajā rīkojumā. Tajā arī uzskaitīti 137 Lemberga pieņemtie lēmumi, kas saistīti ar šiem uzņēmumiem un norāda uz interešu konfliktu.

Rīkojumā arī vēlreiz minēti likumu panti, uz kuru pamata Lembergs atstādināts no amata. Saskaņā ar likumu, šo lēmumu Lembergs no otrdienas 30 dienu laikā var apstrīdēt tiesā. Lembergs jau paziņojis, ka par Sprūdža lēmumu tiesāsies.

Kā ziņots, Sprūdžs paziņoja, ka no pienākumu pildīšanas atstādinās Ventspils mēru Lembergu, kuram jau kopš 2007.gada ar Ģenerālprokuratūras un vēlāk ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu ir liegts pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus.

Iepriekš Sprūdžs pieprasīja Lembergam sniegt paskaidrojumus, jo no Ģenerālprokuratūras bija saņēmis "šokējošu" informāciju par Lemberga "saimniekošanu" Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā.

Savukārt Lembergs savā atbildes vēstulē atbildes uz šiem jautājumiem nesniedza, tā vietā lūdzot ministru juridiski paskaidrot vairākus jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!