Foto: LETA
Ogres upe no ledus žņaugiem ir vaļā, ūdens spēcīgā straumē plūst uz Daugavu, ziņo "Ogres Fakti".

Vēl ceturtdien vakarā Ogres lejtecē bija redzami milzīgi ledus sablīvējumi. Kad ledus beidzot pārvarēja nopietnāko šķērsli – dzelzceļa tiltu, piektdienas rītā aina ir jau pavisam cita. Ūdens brīvi plūst uz Daugavu, nesdams sev līdzi ledus gabalus, kokus, dēļus, žogus un vēl daudz ko citu no plūdu skartajām teritorijām. Taču milzīgi ledus blāķi vēl arvien guļ Ogres upes krastos, acīmredzot vēl kāds laiks paies, kamēr saule un pavasara lietus tos izkausēs.

Satraukuma un briesmu pilnā nedēļa ogrēniešiem nu ir garām, un tikai tagad tā pa īstam varēs aplēst, kādus posta darbus plūdi šopavasar ir nodarījuši gan pilsētā, gan dārzkopības sabiedrībā "Ogre", Ogresgalā un novada pagastos.

2013.gada pavasara plūdi. Skats no gaisa uz Ogri 18.aprīlī. Foto: Latvijas armija:


Jau ziņots, ka šonedēļ Ogri piemeklējuši pamatīgi plūdi, naktī uz trešdienu evakuēti 22 cilvēki, vienā mājā ūdenī atrasts sirmgalves līķis, viņas nāves cēloņus vēl noskaidro policija. Plūdu dēļ cieta arī Ogres novada mērs Edvīns Bartkevičs. Grūstot dambim pie Norūpītes un veidojoties apmēram trīs metrus lielam izskalojumam, no ūdens spēka nepaspēja izvairīties un kopā ar ledus gabaliem straumē ierauts arī Bartkevičs un domes saimniecības pārzinis Jānis Žvīgurs. Bartkevičam pēc notikušā uz vietas sniegta medicīniskā palīdzība, bet Žvīgurs nogādāts slimnīcā.

Lai mazinātu plūdus trešdien Ogrē spridzināts ledus, bet vēl ceturtdien upe nebija brīva no ledus un plūdi turpinājās. Kopumā applūda vairāk nekā 100 mājas, pašvaldība nolēma piešķirt 10 000 latu plūdu seku likvidēšanai. Tāpat Ogres pašvaldība aicinājusi pašvaldību ministriju rosināt izmaiņas likumā, lai ļautu pašvaldībām materiāli palīdzēt plūdos cietušajiem privātīpašumiem. Arī Nacionālā apvienība aicinājusi valdību atrast iespēju materiāli palīdzēt plūdos cietušajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!