Foto: LETA
Plūdu seku novēršanai Ogrē nepieciešami vairāki simti tūkstošu latu, liecina provizoriskās pašvaldības aplēses.

Plūdu seku novēršanai Ogrē nepieciešami vairāki simti tūkstošu latu, liecina provizoriskās pašvaldības aplēses.

Vietējais ziņu portāls "Ogrenet.lv" ziņo, ka pēc provizoriskām aplēsēm, Ogrē plūdos cietušo ceļu un ielu atjaunošanai pašvaldībai būs vajadzīgi aptuveni 32 000 latu, dambja nostiprināšanai ar speciālu segumu ("rievoto sienu") orientējošās izmaksas ir 120 000 latu, komunikāciju tilta balstu remontam nepieciešami 86 000 latu. Ogres upes gultnes tīrīšana virs Ogres HES izmaksās 96 000 latu.


Pēc ekspertu ieteikuma, ūdens plūsmas nodrošināšanai Daugavā virs Ogres ietekas ir jāizbūvē mols, ir arī jālikvidē smilšu sēres, tā padziļinot Ogres upes ieteci Daugavā. Par to gan jāgādā "Latvenergo", jo Rīgas HES ūdenskrātuve, kuras izveidošanas rezultātā tika mainīta Ogres upes gultne, ir šī uzņēmuma pārziņā.

Jau vairākas dienas Ogres, Peldu, Plūsmas ielās tiek izsūknēts ūdens no dzīvojamo māju pagrabiem un pagalmiem, dzeramā ūdens akām, kanalizācijas akām un bedrēm. Dzeramo ūdeni šo ielu iedzīvotājiem piegādā pašvaldības aģentūra "Mālkalne", jo no pašu akām ūdens nav lietojams, vēsta "Ogrenet.lv"

Plūdu postījumu novēršanā iesaistījušies zemessargi.

Piektdien notika Ministru kabineta ārkārtas sēde, kurā izskatīti pašvaldību, arī Ogres novada domes, lūgums izsludināt ārkārtējo situāciju plūdu skartajās teritorijās. Valdība ārkārtas situāciju tomēr neizsludināja.

Ogres novada domes priekšsēdētājs un Ogres, Ikšķiles, Ķeguma un Lielvārdes novadu apvienotās civilās aizsardzības komisijas vadītājs Edvīns Bartkevičs, kurš arī piedalījās valdības sēdē, norāda, ka ārkārtas situācijas noteikšana pašvaldībām ir ļoti būtiska, jo, organizējot plūdu seku novēršanas darbus, ir ļoti operatīvi jāiegādājas nepieciešamais inventārs, piemēram, sūkņi, taču pašvaldībā arī šādās situācijās ir jārīko iepirkums.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Ogri piemeklējuši pamatīgi plūdi, naktī uz trešdienu evakuēti 22 cilvēki, vienā mājā ūdenī atrasts sirmgalves līķis, viņas nāves cēloņus vēl noskaidro policija. Plūdu dēļ cieta arī Ogres novada mērs Edvīns Bartkevičs. Grūstot dambim pie Norūpītes un veidojoties apmēram trīs metrus lielam izskalojumam, no ūdens spēka nepaspēja izvairīties un kopā ar ledus gabaliem straumē ierauts arī Bartkevičs un domes saimniecības pārzinis Jānis Žvīgurs. Bartkevičam pēc notikušā uz vietas sniegta medicīniskā palīdzība, bet Žvīgurs nogādāts slimnīcā.

Lai mazinātu plūdus trešdien Ogrē spridzināts ledus, bet vēl ceturtdien upe nebija brīva no ledus un plūdi turpinājās. Kopumā applūda vairāk nekā 100 mājas, pašvaldība nolēma piešķirt 10 000 latu plūdu seku likvidēšanai. Tāpat Ogres pašvaldība aicinājusi pašvaldību ministriju rosināt izmaiņas likumā, lai ļautu pašvaldībām materiāli palīdzēt plūdos cietušajiem privātīpašumiem. Arī Nacionālā apvienība aicinājusi valdību atrast iespēju materiāli palīdzēt plūdos cietušajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!