Foto: LETA
Patlaban plūdu ūdens Ogresgala pagastā nedaudz atkāpies, tomēr situācija joprojām nav prognozējama, jo no Vidzemes augstienes puses Ogres upē nākot jaunas ledus masas, informēja Ogres novada domes pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs.

Šovakar Ogres upē Lielpeču stacijā, kas atrodas starp Ogresgalu un jau applūdušajiem Dārziņiem, ūdens līmenis sasniedzis augstāko pakāpi, tomēr patlaban ūdens līmenis ir krities.

"Lielais ledus krāvums nupat ir izgājis, un ūdens ir krities. Tomēr nav zināms, kas notiks nakts stundās, jo tuvojas nākamie krāvumi no Vidzemes augstienes puses," sacīja Sapožņikovs.

Viņš arī sacīja, ka uz vietas darbojas visi atbildīgie dienesti, kuri ir palīdzējuši kādam gados vecākam cilvēkam izkļūt no applūdušas mājas, jo saviem spēkiem viņš to nav varējis izdarīt. Tas arī bijis pagaidām vienīgais evakuācijas gadījums, atzina domes pārstāvis.

Kā ziņots, strauji ceļoties ūdens līmenim Ogres upē, pasliktinājusies situācija plūdu riska teritorijā Ogresgala pagastā - pie dārzkopības sabiedrības "Ogre" applūdušas mājas divās šīs teritorijas ielās jeb līnijās.

Pirmdienas vakarā Ogres upe sagādājusi negaidītu un nepatīkamu pārsteigumu Ogresgala pagasta centrā, appludinot mājas "Rankas 17". Pie Rankas upes ietekas Ogres upē šāda situācija izveidojusies pirmo reizi, nekad agrāk tā neesot noticis. Mājas iemītnieki uz plūdu laiku pārcēlušies pie radiem.

Šajā teritorijā applūdušas zemākās vietas upes krastos, ir apgrūtināta pārvietošanās pa apkārtējiem zemes ceļiem un gājēju tiltu. Ogresgala pagasta pārvaldes vadītājs Pēteris Pļavnieks informē, ka teritorija pie abu upju satekas ir pamatīgi applūdusi - pļava jeb tā dēvētais "Hipodroms" izskatās pēc prāva ezera, norādīja Sapožņikovs.

Ogresgala pagasta pārvaldnieks Pēteris Pļavnieks informēja, ka šopēcpusdien ledus sācis pamest šo upes posmu un dodas Ogres virzienā. Kāda Ogresgala pagasta iedzīvotāja informē, ka "ledus iet brakšķēdams, bet "Hipodroms" gan vēl arvien ir ūdenī".

Visas Ogres hidroelektrostacijas slūžas ir atvērtas, ūdens caurtece ir nodrošināta. Ledus HES slūžas gan vēl nav sasniedzis.

Ogres pilsētas teritorijā Ogres upes lejtecē situācija pagaidām nav mainījusies - ledus sablīvējumi turpina veidoties pie dzirnavu dambja un Norupītes ietekas gājēju tilta virzienā. Pašā upes lejtecē ūdens daļēji ir izlauzis ceļu uz Daugavu, acīmredzot to veicinājusi pagājušās nedēļas nogalē veiktā ledus drupināšana, taču ūdens caurtece ir vāja.

Visi atbildīgie dienesti ir gatavi rīcībai plūdu gadījumā, tostarp cilvēku evakuācijai, ja būs nepieciešams. Par plūdu sākšanos tiks ziņots ar sirēnu palīdzību, informācija tiks sniegta plašsaziņas līdzekļos, kā arī individuāli sazinoties ar applūstošajās teritorijās dzīvojošajiem cilvēkiem.

Iedzīvotāji tiek aicināti būt modriem un gataviem rīcībai plūdu gadījumā, arī evakuācijai, ja tā būs nepieciešama. Īpaši uzmanīgiem jābūt iedzīvotājiem dārzkopības sabiedrības "Ogre" teritorijā Ogresgala pagastā un Ogres upes lejteces krastos Ogres pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!