Foto: LETA
Ogres novada deputātam Marisam Martinsonam (LRA) neizdodas atteikties no deputāta algas, lai varētu kļūt par bezdarbnieku un saņemt ievērojami lielāku pabalstu nekā deputāta alga.

29. jūlijā Ogres novada pašvaldības domes sēdes informatīvajā daļā domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) ziņoja deputātiem par to, ka ir saņemts deputāta Martinsona iesniegums par atteikšanos no atlīdzības par deputāta pienākumu pildīšanu.

Pašvaldības izpilddirektora vietniece Dana Bārbale sniedza juridisko skaidrojumu saistībā ar Martinsona iesniegumu, norādot, ka deputāts ir darba ņēmējs un viņš nevar atteikties no darba atlīdzības.

Likuma "Par pašvaldībām" 18.panta trešā daļa nosaka, ka par piedalīšanos domes un komisijas sēdēs un par citu deputāta pienākumu pildīšanu domes deputāti saņem atlīdzību.

Arī Pašvaldības domes deputāta statusa likuma 12.panta otrajā daļā noteikts, ka par deputāta pienākumu pildīšanu deputāts saņem atlīdzību, kas tiek noteikta atbilstoši Atlīdzības likumam. Saskaņā ar Atlīdzības likumu pašvaldības domes deputāts, kurš neieņem algotu amatu domē, saņem mēnešalgu atbilstoši Atlīdzības likumam, kas nosaka pašvaldību deputāta mēnešalgas maksimālo apmēru, vienlaikus paredzot, ka pašvaldības dome savos iekšējos normatīvajos aktos nosaka algas noteikšanas kārtību un apmēru.

Likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" norādīts, ka pašvaldības deputāts ir darba ņēmējs, tātad par deputāta pienākumu pildīšanu ir jāsaņem Atlīdzības likumā un pašvaldības domes iekšējos normatīvajos aktos noteiktā atlīdzība, skaidroja Bārbale.

Šī gada 1. jūlijā Ogres novada pašvaldības dome apstiprināja nolikumu par Ogres novada pašvaldības domes deputātu atlīdzības izmaksāšanas un ar deputāta darbību saistīto izdevumu atlīdzināšanas kartību. Saskaņā ar šo nolikumu domes deputātam darba stundas likme ir 7,78 eiro, atlīdzība tiek aprēķināta proporcionāli nostrādātajam laikam, bet ne vairāk kā 103 stundas mēnesī. Ogres novada pašvaldības domes deputāts var saņemt 801,34 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Martinsons sēdē skaidroja, ka viņš vēlas atteikties no atlīdzības par deputātu pienākumu pildīšanu, lai varētu iegūtu bezdarbnieka statusu, vienlaikus saglabājot deputāta mandātu. Martinsons uzskata, ka viņš kā sabiedriski aktīvs deputāts nesaņem adekvātu samaksu par savu darbu, tāpēc vēlas reģistrēties bezdarbniekos un izmantot bezdarbnieka pabalstu. Martinsons norādīja, ka viņš ilgus gadus ir maksājis valstij nodokļus un tagad vēlas izmantot arī paša veidoto sociālo nodrošinājumu.

Helmanis, atbildot uz Martinsona skaidrojumu, norādīja, ka šāda argumentācija ir ļoti vāja un izklausās pēc sava veida shēmošanas. Helmanis arī atgādināja, ka savulaik, lai Martinsons kļūtu par Ikšķiles domes deputātu, trīs ievēlētajiem deputātiem nācās atteikties no mandāta. "Man šāda rīcība ir nepieņemama - mūs ir ievēlējuši iedzīvotāji, un šāda rīcība ir vēlētāju apmānīšana. Gribu, lai jaunā dome savu darbu sāktu bez jelkādas shēmošanas un pašlabuma meklēšanas," uzsvēra domes priekšsēdētājs, norādot, ka alga, kādu var saņemt Ogres novada domes deputāts, ir ļoti daudziem Latvijas iedzīvotājiem.

Martinsons aģentūrai LETA sacīja, ka viņš deputāta mandātu nenoliks, jo negrasās pievilt vēlētājus, kas par viņu ir balsojuši. Vienlaikus viņš atzina, ka deputāta atalgojums ir nesamērīgs ar to darba apjomu, kas deputātam ir jāpaveic pēc administratīvi teritoriālās reformas, kad novadu teritorijas ir kļuvušas ievērojami lielākas. Viņš pauda pārliecību, ka vajadzētu izveidot pašvaldības deputāta atalgojuma sistēmu, lai deputāts par ieguldīto darbu saņemtu atbilstošu atalgojumu.

Kā liecina amatpersonas deklarācija, Martinsona ienākumi Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietnieka amatā pērn bija 39 065 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!