Foto: LETA

Valdības lēmumam samazināt obligātā iepirkuma komponenti (OIK) par aptuveni 60% nav ietekmes uz nākamā gada budžetu, otrdien preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Ministru kabinets otrdien konceptuāli atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu OIK vidējo likmi no 2022. gada 1. janvāra samazināt aptuveni par 60%, proti, līdz 7,55 eiro par megavatstundu. Iepriekš tika prognozēts, ka OIK likme nākamgad būs 12,61 eiro par MWh.

EM skaidroja, ka šādu OIK vidējās likmes samazinājumu ir iespējams panākt, ņemot vērā dabiskos faktorus, tajā skaitā, nākotnes elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas prognozi, obligātajā iepirkumā iepirktās elektroenerģijas samazinājumu un lēzenu elektroenerģijas patēriņa pieaugumu, kā arī novirzot OIK likmes mazināšanai valsts budžetā paredzēto dotāciju un izmantojot šā gada SIA "Enerģijas publiskais tirgotājs" pozitīvo ietekmi uz vispārējās valdības budžeta bilanci kā kompensējošo instrumentu attiecībā uz 2022. gada vispārējās valdības budžeta bilanci. EM norādīja, ka šāds risinājums nodrošina neitrālu ietekmi uz vispārējās valdības parādu.

Savukārt Reirs informēja, ka pie pašreizējām prognozēm OIK mazināšana nākamgad neatstās negatīvu ietekmi uz 2022. gada valsts budžetu, bet šāds solis varētu ietekmēt 2024. gada valsts budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!