Foto: LETA
Ilgstoša nespēja virzīties uz priekšu ar Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projektu ir necieņas izrādīšana represētajiem cilvēkiem, žurnālistiem pirmdien pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes sacīja premjerministre Laimdota Straujuma ("Vienotība").

Viņa norādīja, ka Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekts pašlaik ir iestrēdzis Rīgas pilsētas būvvaldē. Tāpat premjere pieļāva iespēju, ka būtu jāpieņem atsevišķs likums, lai pasteidzinātu muzeja rekonstrukciju. Viņa piebilda, ka šis jautājums koalīcijā tiks apspriests pēc nedēļas, kad partijas "atgriezīsies ar konkrētiem risinājumiem".

Nacionālās apvienības (NA) deputāts Jānis Dombrava uzsvēra, ka Okupācijas muzeja projekts patlaban tiek apzināti vilcināts. "Svarīgi ir, lai līdz Latvijas simtgadei Okupācijas muzeja darbinieki varētu darboties rekonstruētajās telpās," viņš teica.

Vienlaikus Dombrava atklāja, ka NA ir aicinājusi iekļaut Okupācijas muzeju valsts nozīmes kultūras objektu sarakstā. Viņš pauda cerību, ka nedēļas laikā koalīcijai izdosies vienoties par šo jautājumu.

Kā vēstīts, Rīgas pilsētas būvvalde vēl nav pieņēmusi lēmumu par Okupācijas muzeja rekonstrukciju.

Būvvaldes, Rīgas domes (RD) Pilsētas attīstības departamenta un Rīgas pilsētas arhitektu biroja pārstāvji nolēmuši, ka lēmuma pieņemšana par Okupācijas muzeja piebūves "Nākotnes nams" būvprojektu jāpagarina, jo būvvalde nevar objektīvi izvērtēt arhitektu biroja iesniegto atzinumu. Tas iesniegts 8. septembrī jeb divas divas dienas pirms sēdes.

Par šo jautājumu būvvalde spriež jau četrus mēnešus. Atbilstoši Administratīvajam likumam tālāk par lēmuma pieņemšanas pagarināšanu var lemt augstāk stāvoša institūcija, kas ir RD Pilsētas attīstības departaments.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas arhitekta kolēģija Rīgas pilsētas būvvaldei iesaka neatbalstīt Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projektu.

Projekts "Nākotnes nams" iecerēts kā daļa no padomju okupācijas varas upuru piemiņas memoriāla, kas veidots pēc arhitekta Gunāra Birkerta ieceres. Pērn augustā valdība atbalstīja 7,4 miljonu eiro piešķiršanu memoriāla kompleksa izveidei. Kompleksa būves pirmā kārta - Latvijas Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcija un tā piebūves celtniecība - jāpabeidz līdz 2016. gada 1. oktobrim.

20 Latvijas arhitekti izplatījuši vēstuli Kultūras ministrijai ar aicinājumu saglabāt Okupācijas muzeja ēku Strēlnieku laukumā esošā veidā un necelt pie tās arhitekta Birkerta iecerēto piebūvi "Nākotnes nams", jo tā sabojāšot ēkas izskatu. Arī arhitekte Zaiga Gaile sākusi parakstu vākšanu, pieprasot sakopt un saglabāt Latvijas Okupācijas muzeja ēku esošajā veidolā, jo pārbūvēta un pārdēvēta, tā, viņasprāt, zaudētu arhitektūras vērtību un savas sūtības simbolisko svaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!