Kultūras ministrijas rīkotajā starptautiskajā metu (ideju) konkursā "Okupācijas upuru piemiņas memoriāls" uzvarējis darbs "Vēstures taktīla" un tā autoru kolektīvs: arhitekte Ilze Miķelsone, komponists, sonologs Voldemārs Johansons un mākslinieks Kristaps Ģelzis, portālu "Delfi" informēja Kultūras ministrijas preses sekretāre Kristīne Zvirbule.
Žūrijas komisijas darba vadītājs Rīgas pilsētas galvenais arhitekts Jānis Dripe norādījis, ka "mets "Vēstures taktīla" pārliecinoši ieguva visaugstāko novērtējumu. Žūrija uzskatīja, ka ideja ir uzrunājoša kā pilsētbūvnieciski un mākslinieciski, tā arī emocionāli. Projekts piedāvā to slodzi, kādu vēlamies iegūt no šī monumenta."

Otrās vietas ieguvējs ir darbs "Urbis et orbis" , kas saņēmis augstu vērtējumu par idejas savdabību. Darba autori ir Amerikas Arhitektu Institūta biedrs Stefans Albalds un un asistente Luisa Vulfa - Ainavu arhitektūras maģistrante Hārvarda Universitātē. Žūrijas darba vadītājs atzinis, ka "darbs izraisīja ļoti plašas žūrijas diskusijas, pat profesionālus strīdus, kas ir liecība tam, ka konceptuāli pārliecinošais projekts pievērš uzmanību ar jaunām un neierastām kvalitātēm.

Trešo vietu konkursā ieguva mets "18.584. dienas", autors Leonards Laganovskis. Žūrijas komisija novērtējusi, ka šim darbam ir cits konceptuāls skatījums ar noteiktu sajūtu kopumu, pilnībā atšķirīgs no skulpturālajiem risinājumiem, kā arī piedāvājums minimāli iejaucas esošajā vides situācijā.

Trīs veicināšanas balvas ir ieguvuši darbi "Ēnu akmens" (autoru kolektīvs: tēlnieks Ģirts Burvis, arhitekti: Benita Bērziņa, Dainis Bērziņš, Edvīns Vecumnieks), "Ģimenes fotogrāfija" (autors Andis Blūms) un "Saule" (autore: tēlniece Solveiga Vasiļjeva).

Pirmās vietas ieguvēji saņems 10 000 latu, otrās vietas ieguvēji – 7 000 latu, trešā vietas ieguvēji – 5 000 latu. Tiks piešķirtas arī trīs veicināšanas prēmijas – 2 000 latu katra. (summas norādītas pēc nodokļu nomaksas)

Kultūras ministre, žūrijas komisijas priekšsēdētāja Helēna Demakova norādīja, ka "memoriāla uzdevums ir ļoti sarežģīts. Tam jāremdē represiju upuru sāpes, cik vien tas vispār ir iespējams. Memoriālam būs jāstāv kā atgādinājumam mūžībai par to, kā bija. Latvijā ir izaugušas paaudzes, kurām par padomju okupāciju un režīma represijām ir visai vājš priekšstats. Arī tūrists, atbraucis uz Latviju, var veltīt dienu vai divas pilsētas apskatei un tā arī neuzzināt, ka Latvija bijusi okupēta, ja vien nejauši neiegriežas Okupācijas muzejā. Memoriāls ne tikai papildinās Okupācijas muzeju un Birkerta Nākotnes nama piebūvi, bet vienlaikus kalpos kā emocionāls mudinājums apmeklēt Okupācijas muzeju un izzināt mūsu vēstures tumšākās lappuses. Šodien ir noslēgts pirmais darba posms, kas kalpos mūžībai un kas – cerams - uzsāks plašas sabiedriskas diskusijas. "

Metu konkursā iesniegtie darbi no 3. līdz 16.decembrim ir aplūkojami izstādē Dailes teātrī. Konkursam no valsts budžeta šogad piešķirti 100 000 latu, Strēlnieku laukuma, kurā atradīsies piemineklis, detālplānojuma izstrādei Rīgas dome piešķīrusi 60 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!