Visdrīzāk Nīlas krokodils, kuru glābēji izvilka no kāda dīķa Rīgas rajonā Olainē, Latvijā ir nonācis nelikumīgā ceļā. Vides dienestam nav informācijas, ka kāds Latvijas iedzīvotājs būtu saņēmis šāda reptiļa turēšanas atļauju, turklāt šādu rāpuli Latvijā nav, kur turēt.
Vides dienesta Dabas aizsardzības uzraudzības daļas vadītāja vietniece Inta Deimantoviča portālam "Delfi" skaidroja, lai privātajā kolekcijā turētu Nīlas krokodilu, kurš ir uzskatāms par potenciāli bīstamu dzīvnieku, ir nepieciešama speciāla kolekcijas atļauja. Taču reģistrā nav informācijas, ka kāds Latvijā būtu šādu atļauju saņēmis.

Tāpat pastāv aizdomas, ka rāpulis valstī ievests nelegālā ceļā, jo Nīlas krokodili ir iekļauti Vašingtonas konvencijā, kas ierobežo šo rāpuļu pārvadāšanu. Jāvērtē arī rāpuļa turēšanas apstākļi. Deimantoviča norādīja, ka turot privātā kolekcijā šādu rāpuli tam ir jānodrošina gan pienācīgi dzīves apstākļi, kā arī tas, lai netipiskais mājdzīvnieks neizmuktu. Šinī gadījumā ir pārkāpti arī turēšanas noteikumi.

Ja atradīsies krokodila saimnieks, viņam, iespējams, par katru pārkāpumu būs jāmaksā sods līdz 500 latiem. Šī brīža situācija liek domāt, ka rāpuļa turētājs ir pārkāpis vismaz trīs noteikumus.

Deimantoviča norādīja, ka pagaidām nav īsti skaidri zināms, kas ir krokodila saimnieks. Lai gan iespējamie rāpuļa turētāji ir pieteikušies, pēc rāpuļa viņi nav atnākuši un nav arī mēģinājuši dienestam uzrādīt dokumentus, kas apliecinātu viņu saistību ar rāpuli.

Pagaidām krokodils uzturēsies zooloģiskajā dārzā. Bet, iespējams, rāpulim dzīves ceļš drīz beigsies, jo nekur Latvijā viņam nav iespējams atrast mājvietu. Latvijā esošajos zooloģiskajos dārzos nav piemēroti apstākļi, lai Nīlas krokodilu turētu. Daugavpils zoodārzā jau uzturas citas sugas krokodils, kurš ar Nīlas krokodilu kopā nesadzīvotu. Deimantoviča izteica šaubas par iespēju mājvietu rāpulim atrast kādā no Eiropas zoodārziem, jo šīs šķirnes krokodili nav īpaši pieprasīti.

Lai gan krokodila saimnieks Oļegs Sudariks oficiāli nav pieteicies atbildīgajos dienestos, viņš sniedzis interviju "Latvijas Avīzei", skaidrojot laikrakstam, ka kustonis izbēdzis no viņa mājas dārzā izveidotā terārija, kurš bijis nosegts ar organisko stiklu. "Viņš ar savu spēku uz tā uzspieda, un radās sprauga, caur kuru dzīvnieks izlīda," stāstījis Sudariks, kuram ir vasarnīca kooperatīvā "Egles". Latvijas faunai netipiskais kustonis no Sudarika vasarnīcas bija nogājis aptuveni 50 metru un apstājies netālu no ciema veikala. Saimnieks skaidrojis, ka sākumā nav pamanījis, ka krokodils izmucis, un nespējis ātri reaģēt. "Es meklēju kustoni, taču viņš aizgāja pa citu ceļu, pretēji loģikai," atzinis Sudariks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!