Foto: DELFI
Valsts prezidenta nominētais premjera amata kandidāts Aldis Gobzems ("KPV LV"), atsaucot savu sākotnējo piedāvājumu par iespējamo Ministru kabineta sastāvu, piedāvājis "plānu B", kas paredz bezpartejisku profesionāļu veidotu valdību. Šim piedāvājumam teju visi sākotnējie potenciālie sadarbības partneri saka "nē", piesaucot iespējamo oligarhu un partijas "Saskaņa" ietekmi nākamajā valdībā.

"Vēlos informēt visu sabiedrību, ka šodien esmu pieņēmis lēmumu atsaukt savu piedāvājumu par Ministru kabineta sastāvu, jo šobrīd man ir pamats uzskatīt, ka esošajā sadrumstalotajā parlamentā es izdarīju visu iespējamo, lai ietu uz maksimālajiem kompromisiem. Katrai partijai, uzklausot viņu vēlmes, piedāvāju labāko risinājumu," tā piektdienas rītā pauda Gobzems un nāca klajā ar bezpartejisku profesionāļu veidotu valdību. Tas negūst ne tikai teju visu sākotnējo potenciālu sadarbības partneru atbalstu, bet arī paša partijas biedra – Artusa Kaimiņa ("KPV LV") atbalstu.

ZZS nepārsteidz piedāvājums

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšsēdētājs Armands Krauze atzina, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks par Gobzema piedāvājumu pirmo reizi dzirdējis šodien.

"Es tiešām, ņemot vērā, ka tas ir jauns piedāvājums, nevaru komentēt, jo ir jāapspriežas ar valdi," atzina ZZS līderis. "Personīgi es šādu piedāvājumu redzu pirmo reizi. (..) Lai es jums paustu savu [personīgo] viedokli, man tomēr ir jāizanalizē, kādi varētu būt iespējamie tālākie risinājumi."

Vaicāts, vai "KPV LV" līdera piedāvājums sagādājis pārsteigumu, Krauze sacīja: "Pārsteigumu nekādu. Visu laiku viss dinamiski mainās, līdz ar to mēs esam straujā ritmā, kurš vairs nenes pārsteigumus. Vienkārši visu laiku ir kaut kas jauns."

Pats svarīgākais ir sagaidīt, ko teiks Valsts prezidents Raimonds Vējonis, norādīja Krauze. Jāatgādina, ka līdz šim ZZS bija vienīgais politiskais spēks, kurš pauda atbalstu iepriekšējam Gobzema piedāvājumam, kas paredzēja Aizsardzības un Zemkopības ministriju nonākšanu ZZS pārraudzībā.

JKP saka Gobzemam "nē"

Savukārt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe žurnālistiem pēc tikšanās ar Gobzemu atzina, ka viņas pārstāvētais politiskais spēks pilnīgi noteikti neatbalstīs šādu valdības variantu. "Varbūt nav slikti, ka tika nominēts Gobzems, jo tagad ir pilnīgi skaidra viņa pozīcija. Mēs visi varam redzēt, kā Gobzems patiesībā bija un ir oligarhu iedēta ola partijā "KPV LV". Pats svarīgākais, lai katrs "KPV LV" biedrs, frakcijas deputāts tagad izdara izvēli, vai viņš grib atbalstīt kopā ar "Saskaņu" un Šlesera līdzdalību veidotu valdību," norādīja JKP pārstāve.

"Kamēr Gobzems nebija spēris tādus soļus, kādus viņš sper šodien, mums nebija pamata mētāties ar kādiem apgalvojumiem. Mēs piedalījāmies nevis Gobzema veidotā valdībā, bet tikai un vienīgi sarunu procesā," uzsvēra Strīķe.

JKP vēl joprojām uzskata, ka ir iespējams sastādīt valdību, kurā nepiedalīsies ne partija "Saskaņa", ne ZZS. Ar "KPV LV" sadarbība vēl ir iespējama, taču ir svarīgi, kā pozicionēsies katrs no "KPV LV" frakcijas, paskaidroja politiķe.

Strīķe atklāja, ka šobrīd JKP nenāk ar uzstādījumu rīkot ārkārtas vēlēšanas, jo politiskais spēks vēl saredz iespējas, ka tiek izveidota pārmaiņu valdība.

Nacionālajai apvienībai bažas par "Saskaņu"

Arī Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) pārstāve, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uz Gobzema piedāvājumu raugās skeptiski. Viņa atklāj, ka šis risinājums nozīmē sadarbību ar partiju "Saskaņa", kas viņas pārstāvētajam spēkam nav pieņemami.

"Šajā situācijā parlamentam ļoti grūti būtu saņemt informāciju par to, ko dara valdība. Tas ir pretrunā ar demokrātijas un Latvijas kā parlamentāras valsts principiem," viņa klāstīja. "Valdības loma ir būtiska, valdība lemj par budžetu, tāpat ir arī citi svarīgi jautājumi. Ministru kabineta uzdevumu loks ir ļoti plašs," papildināja Mūrniece.

Tāpat viņa pauda, ka no šī piedāvājuma izriet, ka vadība būtu jāveido ar partiju "Saskaņa", kas NA skatījumā nav pieņemami. Mūrniece neatbalsta arī Gobzema rosinājumu ministriju skaitu samazināt vismaz uz pusi.

"Gobzems var rosināt prezidentu izsludināt ārkārtas vēlēšanas, tomēr Valsts prezidents jau iepriekš ir ziņojis, ka to nedarīs," pārliecināta Mūrniece.

NA jebkurā gadījumā atbalstīs Valsts prezidenta izvēli, tāpat arī respektēs nākamo prezidenta nominēto kandidātu premjera amata krēslam.

"Šlesera loma Gobzema lēmumu pieņemšanā ir skaidri redzama," jautāta par abu ideju par "profesionāļu valdību" līdzībām, pauda Mūrniece.

"Jaunā Vienotība" gaida citu premjera amata kandidātu

Arī partiju apvienība "Jaunā Vienotība" neredz iespējas turpināt sarunas par Gobzema valdību. Kā uzsvēra apvienībā, "Valdības veidošanas sarunu laikā, kuras vadīja Gobzems, netika panāktas nekādas vienošanās ne par nākamās valdības īstenojamām reformām, ne arī par valdību veidojošo partiju sadarbības mehānismu".

"Jaunās Vienotības" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš norādīja, ka nepilnu divu nedēļu laikā valdības veidošanas process nav izkustējies no sākotnējā punkta. "Esam skaidri definējuši, ka atbalstīsim stabilu, ilgtermiņa, labēji centrisko spēku vairākuma valdību, taču joprojām neesam saņēmuši skaidru atbildi par topošās koalīcijas sastāvu," pauda Kariņš, piebilstot, ka viņa ieskicēto valdību var izveidot cita Ministru prezidenta amata kandidāta vadībā.

"Jaunajai Vienotībai" līdz šim ir radies iespaids, ka tiek darīts viss, lai valdībā ievilktu partiju "Saskaņa", kā partiju apvienībai ir šaubas, vai Gobzemam ir atbalsts paša partijā.

"Attīstībai/Par!": Gobzems realizē plānu "Š"

"Attīstībai/Par!" (AP) līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce atzina, ka Gobzems realizē plānu "Š" jeb uzņēmēja Aināra Šlesera izveidotu plānu. "Uzskatu, ka pēdējie notikumi skaidri parāda, ka šis ir Šlesera plāns. (..) Šlesers Latvijā vēlētos redzēt "profesionāļu valdību" un ar Gobzema palīdzību tas ir kļuvis iespējams," sacīja AP pārstāvis.

Partiju apvienības līderis atkārtoti uzsvēra, ka Gobzems nav piemērots būt par Ministru prezidentu. "Viņam ir nopietnas reputācijas problēmas, visdrīzāk viņam nebūs arī pielaides valsts noslēpumam, turklāt viņš īsteno, mēs cerējām, ka no Latvijas politikas aizgājuša cilvēka radītu plānu. Tā ir realitāte," teica Pūce.

Tāpat viņš pieļāva, ka Gobzema plāna otrā daļa esot radīt haosu valstī, lai netiktu izveidota valdība. "Manuprāt, tas ir plāns radīt situāciju, kur izglītības darbinieki protestē, veselības aprūpes speciālisti protestē, policisti protestē, iespējamas ārkārtas vēlēšanas un vēl lielāks haoss," viedokli pauda Pūce. Pūce arī atklāja, ka šis plāns "Attīstībai/Par!" nav bijis pārsteigums.

Pūce uzskata, ka atbildība būtu jāuzņemas arī Valsts prezidentam, kurš, kā izteicās Pūce, "iedevis mērkaķim granātu". Viņaprāt, prezidentam ar steigu šī "granāta no mērkaķa rokām būtu jāizņem".

Partiju apvienība AP balsos "pret" "KPV LV" veidotu Ministru kabinetu.

Jāatgādina, ka partiju apvienība "Attīstībai/Par!" jau šīs nedēļas sākumā no Gobzema sarunām par valdības veidošanu tika izslēgta.

Jau ziņots, ka piektdien izjukušas arī Valsts prezidenta nominētā premjera amata kandidāta Gobzema vadītās valdības veidošanas sarunas. Balsojumam viņš parlamentā tagad virzīšot "profesionāļu valdību".

"Ja šī "profesionāļu valdība" netiks apstiprināta, aicināšu Valsts prezidentu izsludināt ārkārtas vēlēšanas," iepriekš uzsvēra Gobzems.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!