Pirmdien "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisija uzklausa bijušo Valsts prezidentu Valdi Zatleru un tagadējo zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS), kā arī Ozolnieku domes priekšsēdētāju un bijušo Saeimas deputātu Daini Liepiņu.

Komisijas sēžu darba grafiks liecina, ka Zatleru izmeklēšanas komisija uzklausa daļā par iespējamiem Satversmes pārkāpumiem, savukārt Dūklavu un Liepiņu izvaicā kā "oligarhu lietas" pirmstiesas kriminālprocesā iesaistītās personas.

Jau ziņots, ka bijušais politiķis Ainārs Šlesers 30. oktobrī parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē pauda, ka neesot publiskotas tās sarunas, kur Zatlers "zvana un lūdzas", lai politiķis atbalsta Zatlera pārvēlēšanu prezidenta amatā. Ņemot vērā, ka Šlesers neesot paudis atbalstu, vēlāk sekojusi parlamenta atlaišana, norādīja bijušais politiķis.

Savukārt Zatlers publiski apliecinājsi, ka ir gatavs izmeklēšanas komisijai sniegt plašākus skaidrojumus saistībā ar viņa un Šlesera sarunām, ja tiks uzaicināts uz komisijas sēdi.

Tāpat jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atteicies sākt kriminālprocesu par zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS), iespējams, nedeklarēto īpašumu. KNAB sāka resorisko pārbaudi par, iespējams, prettiesiska labuma pieņemšanu no amatpersonas puses, taču arī tā beidzās ar atteikumu sākt kriminālprocesu.Par abām epizodēm kriminālprocess netika sākts, jo KNAB secināja, ka nespēs gūt pierādījumus par šīm darbībām.

Jau vēstīts, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!