Foto: DELFI
Diez vai Roulendu ģimene pati izdomāja iegādāties AS "Diena", "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē pirmdien norādīja bijušais laikraksta "Diena" vadītājs Uldis Salmiņš.

Sākumā komisija precizēja, vai blogu rakstījis Salmiņš pats. Viņš apstiprināja to un noliedza bažas, ka kāds uzdevies par viņu un publicējis šo blogu. Savukārt Inguna Sudraba (NSL) aicināja Salmiņu norādīt savā stāstījumā, kas ir fakti un kas ir viņa sajūtas.

Deputātus interesēja Roulendu ģimenes loma laikrakstā "Diena". Salmiņš gan sacīja, ka pats nav ticies ar Roulendu ģimeni un viņam nav zināms, kāpēc viņi ir iesaistījušies laikraksta pirkšanā. Taču viņš apšaubīja, ka šī ģimene Lielbritānijā pati pēkšņi izdomājusi iegādāties laikrakstu Latvijā.

Tāpat deputātus interesēja ekspolitiķu – Andra Šķēles un Ainara Šlesera – intereses un darbības uzņēmumā.

Salmiņš atzina ka ar šiem vīriešiem komunikācija nav bijusi intensīva. "Diez ko korekti man nebūtu izteikt apgalvojumus par viņu motivāciju un interesi," atzina Salmiņš. Viņš gan uzsvēra, ka visiem sēdē klātesošajiem būtu jābūt diezgan skaidrai viņu motivācijai. Ne Šķēli, ne Šleseru, ne politiķi Aivaru Lembergu Salmiņš "Dienas" telpās uz īpaši sasauktām plānošanas sapulcēm nav manījis.

Jautāts, kāda bija Viestura Koziola loma "Dienā", Salmiņš smejot norādīja, ka Koziols iegādājies laikrakstu no Roulendu ģimenes. Viņa skatījumā Koziola loma uzņēmumā bija pozitīva.

Tāpat viņš atzinīgi novērtēja Gunta Bojāra darbu laikrakstā. Bojārs par redaktoru "Dienā" kļuvis neilgi pirms Salmiņa darba gaitu uzsākšanas. Salmiņš pieļāva, ka Bojārs par redaktoru kļuvis par spīti tiem, kuri vēlējušies ietekmēt darbu redakcijā. Tāpat viņa ieskatā šajos apstākļos tika diezgan labi nodrošināta redakcionālā neatkarība.

"Oligarhu lietas" izmeklēšanas gaitā Salmiņš netika pratināts.

Uz sēdi 27. novembrī ticis uzaicināts Lembergs, savukārt 4. decembrī eksprezidents Valdis Zatlers.

Nākamajā nedēļā sēde nenotiks, jo daļai komisijas locekļu būs jāstrādā pie nākamā valsts budžeta. Par to sašutis bija deputāts Andrejs Judins (V/"Par"), kurš aicināja sēdi neatlikt un organizēt bez komisijas priekšsēdētājas Ingunas Sudrabas (NSL) un Igora Pimenova (S) klātbūtnes. Deputāti šo priekšlikumu noraidīja.

Pimenovs aicināja pagarināt komisijas darbu.

Vēstīts, ka bijušais "Dienas" vadītājs Salmiņš oktobra sākumā publicēja blogu ar nosaukumu "Blogs bērniem", kurā izklāstīja, kā oligarhi regulēja darbību laikrakstā "Diena".

Pirmdien, 6. novembrī, "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisija sprieda par iespējamajiem Satversmes pārkāpumiem un mediju ietekmēšanu. Tās iesākās ar apvainojumiem.

Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

Viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!