Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai Latvijas sportisti varētu piedalīties vitāli svarīgās sporta spēlēs, Tokijas Olimpisko un Paralimpisko spēļu dalībnieki, kandidāti un apkalpojošie sporta darbinieki, kā arī Latvijas vīriešu hokeja izlases sportisti un apkalpojošie sporta darbinieki, ceturtdien lēma valdība.

Sākotnēji bija plānots šos sportistus vakcinēt 5. prioritārajā grupā, taču nu sportisti un apkalpojošais personāls tiks vakcinēti kā 4. prioritārās grupas locekļi. Kopumā plānots vakcinēt 275 sportistus un apkalpojošo personālu.

Savukārt Starptautiskā Ledus Hokeja federācijas (IIHF) ir pieņēmusi lēmumu par visa 2021. gada pasaules čempionāta hokejā vīriešiem organizēšanu Latvijā (Rīgā), līdz ar to steidzami nepieciešams vakcinēt arī čempionāta organizēšanā iesaistītos kritiski svarīgos darbiniekus – kopumā 35 personas.

Ceturtajā prioritāri vakcinējamo cilvēku grupā iekļauti arī tie Latvijas žurnālisti, kas atspoguļos Tokijas olimpisko spēļu norisi.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norādījusi, ka no epidemioloģiskām indikācijām ir pamatots prioritāri vakcinēt personas, kuras uzturas paaugstinātas inficēšanās apstākļos, kur nav iespējams ievērot distancēšanos, un kuras saskaras ar lielu skaitu citu cilvēku.

Tokijas Olimpiskās spēlēs norisināsies no 2021. gada 23. jūlija līdz 2021. gada 8. augusta, savukārt Tokijas Paralimpiskās spēles norisināsies no 2021. gada 24. augusta līdz 2021. gada 5. septembrim.

Šobrīd Latvijai pieejamas vakcīnas, kurām intervāls starp abām potēm ir 9 līdz 12 nedēļas, savukārt sportistiem otrā vakcīna jāsaņem ne vēlāk kā divas nedēļas pirms došanās uz Tokiju, līdz ar to IZM lūdz olimpiešu un paralimpiešu vakcināciju uzsākt vēlākais 2021. gada aprīļa vidum.

IZM arī norāda, ka Latvijas vīriešu hokeja izlases vakcinācija jāuzsāk līdz 2021. gada pasaules čempionāta sākumam – 21. maijam.

Ministrija uzsver, ka vakcinējamo personu skaita palielinājums ir neliels un nerada riskus pārējo ceturtajā grupā minēto personu grupu savlaicīgai vakcinācijai.

Jau vēstīts, ka Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) otrdien, 2. februārī, lēma, ka 2021. gada pasaules hokeja čempionāts augstākajā divīzijā risināsies tikai Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!