Foto: Publicitātes foto
No Zatlera reformu partijas (ZRP) ievēlētais deputāts Jānis Upenieks, kurš kopā ar pieciem frakcijas biedriem svētdien paziņoja par izstāšanos no partijas, pirmdien 11.Saeimas darba pirmajā dienā žurnālistiem apgalvoja, ka gan viņš pats, gan pārējie no ZRP aizgājušie deputāti gatavi atbalstīt valdības sastāvu, par kuru "reformu un tiesiskuma koalīcija" – ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība – vienojās jau nedēļas nogalē, pirms "sešinieka" aiziešanas no ZRP.

Upenieks atzina, ka visi seši deputāti svētdien tikušies ar premjeru un topošās koalīcijas valdības vadītāja amata kandidātu Valdi Dombrovski (V) un apliecinājuši, ka paši uz amatiem valdībā nepretendēs un nepieprasa citu kandidātu virzīšanu. Tomēr, "ja mums vēlēsies uzticēt kādu atbildību, mēs no tās nevairīsimies", sacīja Upenieks.

Upenieks apgalvoja, ka lēmums par aiziešanu no partijas neesot bijis emocionāls, un "tas ir krājies ilgāku laiku", bet pēdējais piliens bija tas, ka ceturtdien deputātu un valdes kopsēdē netika prezentēti ministru amatu kandidāti, un deputāti par tiem uzzinājuši tikai sestdien frakcijas sapulcē.

Upenieks arī atzina, ka nosacītais grupas līderis Klāvs Olšteins ceturtdien paudis gatavību uzņemties iekšlietu ministra amatu, taču tā esot bijusi vien reakcija uz ZRP deputāta Romualda Ražuka aicinājumu virzīt Olšteinu šim amatam.

Upenieks arī apgalvoja, ka visi seši no ZRP aizgājušie deputāti ir vienoti un joprojām atbalsta gan Dombrovska vadīto koalīciju, gan ZRP programmu. "Mēs zem tās [programmas] esam parakstījušies un strādājuši pie ideoloģijas izstrādes, tāpēc centīsimies to īstenot, tikai savādāk," sacīja Upenieks.

Jau ziņots, ka svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ".

Deputāti partiju pametuši tikai dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas un divas dienas pēc tam, kad "reformu un tiesiskuma koalīcija" vienojās par partiju atbildības jomu sadali un ministru amatu kandidātiem.

ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai "reformu un tiesiskuma koalīcijai" kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100, taču pēc "sešinieka" aiziešanas trīs partijām ir tikai 50 balsis, ar kurām nepietiek valdības apstiprināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!