Foto: F64
Saeimas deputāts Klāvs Olšteins (V), kurš pagājušajā ceturtdienā prezidenta vēlēšanu debatēs solīja nolikt deputāta mandātu, ja Valdis Zatlers netiks pārvēlēts prezidenta amatā, aizies ne vien no Saeimas, bet arī atstās Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārā sekretāra amatu, portālam "Delfi" apstiprināja deputāts.

Iesniegumu par deputāta mandāta nolikšanu Saeimas Prezidijam Olšteins iesniegs ceturtdien pēc tam, kad būs pabeidzis ziņot par dažiem tautsaimniecības likumprojektiem, kuros viņš nozīmēts par referentu.

Likums ļauj savienot Saeimas deputāta un parlamentārā sekretāra amatus, taču tādā gadījumā deputātam jāizvēlas, kurā vietā viņš saņem atalgojumu. Olšteins līdz šim saņēma algu Saeimā, tāpēc, paliekot EM parlamentārā sekretāra amatā, finansiāli viņš neko daudz nezaudētu, jo varētu saņemt algu ministrijā. Tomēr ceturtdien Olšteins portālam "Delfi" norādīja, ka atstās abus amatus.

Viņa vietā Saeimas deputāta mandāts, visticamāk, tiks bijušajam Saeimas deputātam, šobrīd ekonomikas ministrs Arta Kampara (V) padomniekam Madaram Lasmanim, ar kuru Olšteins jau runājis un kurš, visticamāk, patiešām arī nāks strādāt uz Saeimu.

Gan Saeimas deputāta, gan parlamentārā sekretāra amatu Olšteins atstās brīdī, kad deputāta mandāts tiks apstiprināts viņa pēctecim, kas, visticamāk, notiks nākamceturtdien.

Jau ziņots, ka debatēs pirms prezidenta vēlēšanām Olšteins no Saeimas tribīnes apsolīja – ja netiks pārvēlēts tagadējais prezidents Zatlers, viņš noliks savu mandātu "un sekos prezidentam".

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem nākamais pēc Olšteina ievēlētais deputāts ir Jānis Reirs, taču viņš jau ir Saeimā, jo ieguvis mandātu uz cita ievēlētā "Vienotības" deputāta ministra pilnvaru laiku. Pēc Reira seko Aivars Volfs, un pēc viņa – Ansis Saliņš, taču arī abi viņi jau ir parlamenta deputāti. Nākamais sarakstā ir Lasmanis.

Jau vēstīts, ka Saeima ar otro piegājienu par jauno Valsts prezidentu ievēlēja piecu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu izvirzīto eksbaņķieri, Saeimas deputātu Andri Bērziņu. Par viņu savas balsis atdeva 53 parlamentārieši, bet par pašreizējo prezidentu – 43 deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!