Foto: F64
No Zatlera Reformu partijas (ZRP) atšķēlušos sešu deputātu neformālajam līderim Klāvam Olšteinam esot sajūta, ka pieredzējušākie politiķi viņus "gluži vienkārši cenšas apspēlēt kā jaunāko brāli," tā viņš laikrakstam "Latvijas Avīze" komentēja norises ap viņa iespējamo kļūšanu par Satiksmes ministrijas (SM) parlamentāro sekretāru.

Olšteins, vaicāts, vai šajā jautājumā kas ir pavirzījies uz priekšu, atbildēja: "Pagaidām ne." Viņš klāsta, ka par to runāts jau valdības veidošanas laikā un toreiz premjers Valdis Dombrovskis (V) piekrita, ka Neatkarīgo deputātu grupai tiek paredzēta SM parlamentārā sekretāra vieta, jo seši deputāti uzņēmāss atbildību par šo nozari, un neiebilda arī satiksmes ministrs Aivis Ronis.

"Laikam mūsu jaunības vaina bija noticēt, ka rūdītie politiķi turēs savu vārdu. Tomēr joprojām esam optimisti un ceram, ka solījums tiks pildīts," klāsta Olšteins, kurš arī noraida publiski izskanējušos apgalvojumus, ka ZRP šķeltnieku varētu izmantot savas sešas balsis, lai paralizētu valdības darbu. "Tie ir meli, un mani vārdi toreiz tika nepareizi interpretēti. Arī budžetu mēs atbalstījām. Valsts intereses tomēr ir pāri visam," apgalvo Olšteins.

Savukārt Dombrovskis žurnālistiem trešdien uzsvēra, ka iepriekš panākta vienošanās pie jautājuma par SM parlamentāro sekretāru atgriezties pēc Jaunā gada, un tur nekas neesot mainījies. Premjers atzina, ka viņam esot grūti teikt, kāpēc šobrīd no Olšteina izskan pārmetumi "Vienotībai" par solījumu nepildīšanu.

Deputāts arī apgalvo: "Mēs atbalstām un atbalstīsim esošo koalīciju, par to nav šaubu. Mūsu grupas stingra pārliecība ir tāda, ka esošais koalīcijas modelis ir labākais, kas bija iespējams pie pašreizējā Saeimas sastāva."

Vaicāts par ZRP šķeltnieku politisko nākotni, Olšteins stāsta: "Nākamā gada sākumā veidosimies kā politiska kustība, organizācija, ar tādu vārdu turpmāk arī strādāsim. Šajā stadijā koncentrējamies aktīvam darbam un par partijas veidošanu vēl nerunājam. Sākotnēji tā būs sabiedriska kustība, jo mūs ir uzrunājuši daudz nevalstisku organizāciju un cilvēku, kuri vēlētos līdzdarboties. Pēc tam vērtēsim, kā darboties turpmāk un kurp virzīties politikā."

Olšteins apgalvo, ka viņš ar domubiedriem esot uzrunājuši vairākus pazīstamus cilvēkus, "bet viņu vārdus pagaidām nedrīkstu nosaukt, jo viņi šādu akceptu nav man devuši". "Bet noteikti mēs vairs neesam tikai seši. Ir daudz cilvēku, kas izteikuši vēlmi mums pievienoties," apgalvo Olšteins, kurš gan steidz piebilst, ka tagadējie Saeiams deputāti to vidū nav un "frakcijas var būt mierīgas".

"Mēs pie ideoloģijas vēl strādājam, taču es domāju, ka mūsu darbība šobrīd ir vērsta uz to, lai politiskajā spektrā nostabilizētos labajā flangā. Mūsu prioritāte ir uzņēmējdarbības vides attīstība un jaunu darba vietu radīšana, tādējādi veicinot papildu nodokļu ieņēmumus, kas sekmēs valsts budžeta un arī sociālā budžeta izpildi un palielināšanu," par savu ideoloģiju klāsta Olšteins.

Viņš gan apgalvo, ka "mēs būsim ļoti konservatīvi pret svarīgām vērtībām – kā valsts valoda vai nacionālais jautājums". "Mēs viennozīmīgi esam par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, taču mūsu politiskā darbība ir vērsta vairāk uz konkrētiem darbiem valsts ekonomiskās attīstības un izaugsmes lauciņā," stāsta Neatkarīgo deputātu grupas vadītājs.

Viņš arī iemet akmeni paša agrāk pārstāvētā spēka lauciņā, sakot, ka "mēs neesam un nebūsim tāda organizācija kā, piemēram, "Vienotība", kurā pārstāvēti visdažādākie politiskie spektri". "Mūsu uzstādījums ir atrasties konkrētā nišā un panākt šo cilvēku uzticību, nenoniecinot arī pārējos vēlētājus. Apzināmies, ka mūsu liberālie uzskati, kurus nākamā gada sākumā precizēsim organizācijas pamatnostādnēs, daudzus iespējamos atbalstītājus atgrūdīs, bet mēs par savu pienākumu uztveram nepieciešamību dot vīziju nākotnei, neslēpjoties aiz nepatīkamās realitātes," klāsta Olšteins.

Viņš sola, ka nākamā gada sākumā, kad nodibinās organizāciju, "tās uzstādījumos punktu pa punktam minēsim savus priekšlikumus arī sociālajam budžetam". "Jā, mēs pie tā strādājam jau no šīs Saeimas pirmās dienas. Tiklīdz sākām darboties kā sešu neatkarīgu deputātu grupa, sākām arī savstarpējas diskusijas par jautājumiem, ko mēs varētu nest tālāk kā politiska organizācija," stāsta Olšteins.

Kā zināms, Olšteins, kurš, būdams 10.Saeimas "Vienotības" frakcijas deputāts, nolika savu mandātu pēc tam, kad parlaments Valsts prezidenta amatā nepārvēlēja Valdi Zatleru, solot sekot prezidentam. Kad tika nodibināta Zatlera vadītā ZRP, Olšteins kļuva par tās valdes locekli un ārkārtas vēlēšanās tika ievēlēts 11.Saeimā, taču dienu pirms jaunā parlamenta sanākšanas viņš līdz ar vēl pieciem ZRP jaunievēlētajiem deputātiem paziņoja par izstāšanos no partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!