Foto: F64

Skatoties uz Zatlera reformu partijas (ZRP) reitinga samazinājumu no 20,8% 11.Saeimas vēlēšanu dienā līdz 3,6% šā gada martā, var teikt, ka Valdis Zatlers jau ir politiskā pagātne, intervijā sacīja Saeimas neatkarīgais deputāts Klāvs Olšteins.

No ZRP ir norobežojušies ministri, ko šī partija ir deleģējusi darbam valdībā, norāda Olšteins. Tikai ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir iestājies ZRP, pārējie četri šīs partijas deleģētie ministri joprojām ir bezpartejiskie. Skaidrs, ka ar šādu ministru norobežošanos no partijas, kas tos deleģējusi darbam valdībā, ZRP reitings nekad nebūs augsts, uzskata no ZRP aizgājušais Olšteins.

Olšteins uzskata, ka ZRP ir jāmaina partijas vadītājs, ja viņi grib pretendēt uz panākumiem nākamajās pašvaldību un parlamenta vēlēšanās. Ja tas netiks izdarīts, pēc Olšteina domām, ZRP nākamajās Rīgas domes vēlēšanās piedzīvos sakāvi un nepārvarēs 5% barjeru.

Olšteins atzīst, ka nav domājis, kurš ZRP varētu būt "līderis nr.2". Viņam simpātisks šķiet Vjačeslavs Dombrovskis kā cilvēks, kas spēj patstāvīgi domāt, būt izlēmīgs un pragmatisks.

Arī "Vienotība", pēc Olšteina domām, ir interesants politisks veidojums. Tur ir saplūduši ļoti dažādi cilvēki, kuri savulaik sašķēla "Jauno laiku" un "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Šobrīd "Vienotības" lielais veiksmes stāsts ir premjers Valdis Dombrovskis. Liela nozīme ir arī Solvitai Āboltiņai, lai "Vienotības" sistēma turētos kopā. "Ja Dombrovska un Āboltiņas "Vienotībā" nebūtu, iespējams, ka tā izjuktu pa vīlēm. Tur ir tik daudz atsevišķu grupiņu, vismaz piecas, ar dažādiem uzskatiem. Protams, "Vienotībai" esot pie varas un laikā, kad viss norit veiksmīgi, sairšanas iespēja šim politiskajam spēkam ir mazāka," vērtēja politiķis.

Olšteina novērojumi liecina, ka laiks politikā ir ierobežots un tas nav mūžīgs. Latvijā savulaik bija liels un ietekmīgs politiskais spēks "Latvijas ceļš" (LC), tad nāca Tautas partija (TP), un LC sabruka. TP ar milzīgu pārstāvniecību Saeimā un valdībā dominēja ilgu laiku, bet tad nāca "Jaunais laiks", un tagad - "Vienotība".

"Vienotība" patlaban atrodas vienā nišā ar ZRP un cīnās par to, "kurš būs godīgāks", vērtēja Olšteins. Viņam ir skaidrs, ka šo abu partiju starpā notiek konkurence par vēlētāju, kuriem jāizvēlas, par kuru no tām balsot. Patlaban "Vienotība" ir galvas tiesu pārāka par ZRP, bet nav zināms, kas notiks nākotnē, atzīst Olšteins.

Pēc Olšteina domām, viss izšķirsies Rīgas domes vēlēšanās. Ir bijušas diskusijas par to, ka nākamajās Rīgas domes vēlēšanās "Vienotība", ZRP un nacionālā apvienība VL-TB/LNNK varētu startēt ar kopīgu deputātu kandidātu sarakstu. Olšteins tomēr esot pesimistiski noskaņots, ka viņiem varētu izdoties tāds manevrs un ka šāds saraksts varētu nopietni spēkoties ar "Saskaņas centra" sarakstu.

No esošās Rīgas domes "Vienotības" frakcijas neesot izkristalizējies viens līderis, kas varētu uzņemties nākamajās Rīgas domes vēlēšanās konkurēt ar Nilu Ušakovu (SC). Olšteins arī nav pārliecināts, vai "Vienotībai" izdosies uzrunāt kādu reāli stipru kandidātu. Tas arī "Vienotībai" būšot izšķiroši tās turpmākajai darbībai.

Pašvaldības vēlēšanās Rīgā, pēc Olšteina domām, nozīmīgu lomu var spēlēt arī kāds mazāks politisks spēks, piemēram, Latvijas Zaļā partija (LZP). Ja LZP Rīgas domes vēlēšanās pārvarēs 5% barjeru, tās balsis būs ļoti nozīmīgas nākamās koalīcijas veidošanā galvaspilsētā.

Pašvaldību vēlēšanas, sevišķi Rīgas domes vēlēšanas, pēc Olšteina domām, varētu kļūt par nozīmīgu politisko pavērsienu punktu vairākām partijām. Bet viņš neprognozē, ka līdz pašvaldību vēlēšanām varētu kaut kas būtiski mainīties politisko spēku izkārtojumā. Nekādu apdraudējumu pašreizējai valdības koalīcijai Olšteins neredz. Ja koalīcija nesaplēsīsies par varu Rīgā, tā "mierīgā garā" var nostrādāt līdz 11.Saeimas pilnvaru beigām, domā politiķis.

Kā ziņots, 10.Saeimā Olšteins tika ievēlēts no "Vienotības", bet nolika deputātu mandātu pēc tam, kad toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers netika pārvēlēts šajā amatā. Vēlāk viņš izstājās no "Vienotības" un pievienojās ZRP. 11.Saeimā Olšteins tika ievēlēts no ZRP, taču jau pirms pirmās parlamenta sēdes viņš un vēl pieci deputāti no šīs partijas izstājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!