Foto: DELFI

Pērnā gada vasarā Saeima nolēma pārskatīt strīdīgos ierobežojumus olšūnu ziedošanai. Par grozījumiem atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) portālam "Delfi" norāda, ka jautājums nav ielikts atvilktnē un, iespējams, jau nākammēnes darbs pie likumprojekta atsāksies.

Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumi paredz atcelt aizliegumu Latvijā importēt un eksportēt donoru dzimumšūnas, kā arī to, ka dzimumšūnas varēs ziedot tikai dzemdējusi sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem. Labklājības ministrija un Veselības ministrija (VM) pērn jūnija beigās rosināja atteikties no ieceres liegt olšūnu ziedošanu nedzemdējušām sievietēm, taču divos lasījumos atbalstītais likumprojekts pēc tā izbrāķēšanas vasarā nav virzīts skatīšanai trešajā lasījumā.

"Kamēr nebūs panākta vienošanās par atsevišķiem jautājumiem šajā likumā, komisija ir lēmusi šo likumprojektu tālāk nevirzīt. Tas nozīmē, ka mēs vēlreiz pārskatīsim, iespējams, jau nākamajā mēnesī," pieļāva komisijas priekšsēdētāja. "Mums ir vairāki likumprojekti, kurus mēs nevirzām tālāk, kamēr nav atrasts kompromiss, jo tās ir pārāk nopietnas lietas."

Barča skaidroja, ka vispirms jāļauj Nacionālajam veselības dienestam (NVD) un veselības ministrei Andai Čakšai "pēc taisnības šīs lietas pārskatīt un izskatīt". Komisija konstatējusi, ka Latvijā ir vairākas privātas veselības aprūpes iestādes, kurām nav līgums ar NVD.

Komisijas priekšsēdētāja pieļauj, ka Latvijā ir cilvēki, kuri izmanto vairāku ārstniecības iestāžu pakalpojumus, kuru starpā nav saskaņotas darbības. Tas cilvēku veselībai var izraisīt nopietnas sekas, skaidro Barča.

Līdz ar to būtu nepieciešams runāt par dzimumšūnu donoru reģistru, uzsver komisijas priekšsēdētāja, piebilstot, ka tas ir "ļoti nopietns jautājums, kur ir ļoti liela pretestība". Komisijas loceklis Vitālijs Orlovs (S) uzsver, ka vienotu reģistru vēlas Veselības ministrija (VM), bet privātās ārstniecības iestādes to nevēlas, kā arī tās negrib dalīties ar informāciju.

Orlova ieskatā likumprojekts apstājies trīs neatrisinātu jautājumu dēļ: lieguma ziedot olšūnas nedzemdējušām sievietēm dēļ, nepieciešamā papildu finansējuma dzimumšūnu donoru reģistra izveidei dēļ, kā arī diskusijas par to, vai valstij būtu jāapmaksā mājdzemdības, dēļ.

Deputāts atgādina, ka likums sākotnēji atvērts, lai atceltu aizliegumu Latvijā importēt un eksportēt donoru dzimumšūnas. Pārējo plānoto grozījumu neskaidrību dēļ nav iespējams veikli atcelt aizliegumu, kas nepieciešams ārstniecības iestāžu darbībai. Jautāts, vai jāmeklē kompromisi, Orlovs pauž, ka pašlaik ir grūti teikt, kādi tie varētu būt.

Jautājums aizmirsts nav, taču komisija nevēlas šos grozījumus sasteigt. Ja netiks panākta vienošanās, tad komisija varētu vērsties pie Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS). Barča vērš uzmanību, ka komisijai atbildi nevar sniegt viens ministrs vai premjers. "Viņiem atbilde komisijai jāskata Ministru kabineta sēdē. Tas ir mūsu instruments, kas ļoti nepatīk Ministru kabinetam, bet mēs nevaram viņiem palīdzēt."

Ziņots, ka pašlaik Seksuālās un reproduktīvās veselības likums paredz, ka par olšūnu donori var kļūt sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem, taču iepriekš divos lasījumos atbalstītie grozījumi paredz, ka par olšūnu donorēm varēs kļūt tikai dzemdējušas sievietes.

Vienlaikus grozījumi paredz, ka donora dzimumšūnas importēt un eksportēt varēs medicīniskās apaugļošanas mērķim.

Vairāk par likumprojektu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!