Foto: Viesturs Radovics, DELFI
Covid-19 jaunā paveida omikrona izraisītais saslimstības vilnis Latvijā būs ilgstošāks nekā citās valstīs, trešdien, 19. janvārī, LTV raidījumā "Rīta panorāma" prognozēja epidemiologs Ņikita Trojanskis.

Apgalvojumu viņš pamatoja ar to, ka "pie mums ir 10 reizes vairāk cilvēku, kas vispār nav pasargāti", proti, nav saņēmuši nevienu vakcīnas devu.

Trojanskis norādīja, ka "esam jaunā viļņa sākumā, un tas varētu turpināties vairākas nedēļas", vismaz līdz februāra beigām.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, kādus ierobežojumus, viņaprāt, vajadzētu ieviest, lai cīnītos ar omikrona izplatību, Trojanskis sacīja, ka līdz februāra beigām būtu jāatsakās no "komforta jomām", piemēram, jāaptur kultūras, sociālā dzīve, jāaptur arī sports iekštelpās un ārtelpās.

"Ar šī brīža ierobežojumiem nepietiek, ja gribam ierobežot omikrona izplatību," uzskata epidemiologs.

Trojanskis skaidroja, ka ir vairāki mehānismi, kā omikrons varētu ātri izplatīties – tā lipīgums, kad viens saslimušais inficē daudzus citus, vīruss apiet imunitāti, kā arī ir saīsināts inkubācijas periods – ātrāk veidojas jaunas infekciju paaudzes.

"Visi faktori spēlē par labu omikronam un par sliktu mums," viņš norādīja. Tāpat epidemiologs pauda, ka šobrīd izskatoties, ka omikrons ir par trešdaļu maigāks nekā delta, bet cilvēki tāpat nonāks slimnīcā un arī mirs.

Trojanskis atgādināja vakcinācijas un balstvakcinācijas nozīmību, kas spēj pasargāt cilvēku pret hospitalizāciju par 80%.

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) LTV "Rīta panorāmā" sacīja, ka jauni regulējumi par kādu ierobežojumu pastiprināšanu pagaidām "uz valdību nav nesti". Viņš pauda, ka pret tiem būtu "ļoti rezervēts", domājot arī par cilvēku psihoemocionālo un ekonomisko stāvokli, bet klausītos Veselības ministrijas (VM) piedāvājumā un dažādās alternatīvās.

Ievērojot spēkā esošos Covid-19 dēļ noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus, varam nenonākt līdz kārtējās mājsēdes nepieciešamībai, tā otrdien, 18. janvārī, preses konferencē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš norādīja, ka ciktāl sabiedrība ievēros spēkā esošās metodes, piemēram, strādājot attālināti, mazinot privātus kontaktus, vēdinot telpas, vakcinējoties, plašāk izmantojot testus utt., nenonāksim līdz komandantstundas nepieciešamībai.

Ministrs atgādināja, ka valdības vēlme būtu pēc iespējas neskart klātienes mācību procesu un neierobežot pakalpojumu pieejamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!