Vismaz trešā daļā gadījumu dažādu audzēju attīstība ir novēršama, ja cilvēks veic atbilstošu profilaksi, šādu viedokli pauž Latvijas Onkoloģijas centra onkoloģe Dace Baltiņa.
Lai izvairītos no vairākiem audzējiem, cilvēkam ir jāpārtrauc smēķēšana un jāsamazina alkohola patēriņš, jālieto līdzsvarots uzturs, uzņemot šķiedrvielas, dabiskos antioksidantus, vitamīnus, mikroelementus, samazinot sāls daudzumus un izvairoties no trekniem un termiski spēcīgi apstrādātiem produktiem. Cilvēkiem ir jāseko līdzi sava ķermeņa svaram, ikdienā daudz kustoties, bet īpaši aktuāli, tuvojoties vasarai, ir ierobežot pārmērīgu atrašanos saules starojumā, uzsver Baltiņa.

Onkoloģe īpaši aicina piedalīties valsts apmaksātajās vēža agrīnās diagnostikas programmās, jo šī ir iespēja bez maksas veikt izmeklējumus un laikus novērst potenciāli bīstamus veidojumus. Viņa atgādina, ka reizi trijos gados sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem veic dzemdes kakla onkocitoloģisko izmeklējumu, reizi gadā pacientiem vecumā no 50 gadiem tiek veikts slēpto asiņu izmeklējums fēcēs, bet krūts vēža skrīnings sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem tiek veikts reizi divos gados.

Onkoloģe uzsver: jo cilvēki ātrāk vērsīsies pie ārsta, jo cerības izveseļoties būs lielākas.

Pēc Baltiņas teiktā, atskatoties nevar salīdzināt, kādas iespējas onkoloģisko slimnieku ārstēšanā bija pirms 25 gadiem un kādas ir pašlaik - ir mainījies ķirurģiskais instrumentārijs, ir moderni aprīkotas operāciju zāles, un ar esošajām tehnoloģijām ķirurģiskās iejaukšanās ir iespējams veikt ātri un ar iespējami mazāku asins zudumu.

Nozīmīga attīstība ir notikusi diagnostiskās radioloģijas jomā, jo ir ienākusi jauna jaudīga aparatūra, ar kuru ir iespējams uzlabot audzēja apstarošanu. Šajā jomā ir ieviesta arī jauna saudzējoša metode, kuras pamatā ir elpošanas kustību un apstarošanas sinhronizēšana un kuras nolūks ir maksimāli pasargāt no apstarojuma veselos audus, nesamazinot ārstniecisko efektu, skaidro onkoloģe.

Svinot Onkoloģijas centra 25 gadu jubileju, centra pārstāvji uzsver, ka onkoloģijas joma šo gadu laikā ir strauji attīstījusies - veikti jauni atklājumi, ir izstrādāti un Latvijā ienākuši jauni preparāti un metodes - mūsdienu diagnosticēšanas un ārstniecības iespējas arvien uzlabojas, tāpēc nevajadzētu vēža diagnozi pielīdzināt nāves spriedumam.

Kā ziņots, specializētā slimnīca onkoloģiskiem pacientiem darbību sāka 1984.gadā, bet patlaban Onkoloģijas centrs ir lielākā onkoloģisko slimnieku aprūpes iestāde valstī ar gadu desmitiem ilgu pieredzi šo saslimšanu ārstēšanā un pētniecībā.

LOC ir 11 stacionāra nodaļas ar 590 gultasvietām, un pērn centrā ambulatori tika konsultēti gandrīz 90 000, bet stacionāri ārstēti ap 16 000 pacientu un veikts vairāk nekā 8000 operāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!