Foto: PantherMedia/Scanpix
Onkoloģijas asociācijas pirmdien uz tikšanos plāno aicināt veselības ministru Gunti Belēviču (ZZS), lai pārrunātu attieksmes maiņu pret onkoloģiju, informēja asociāciju pārstāve Inese Ozoliņa.

Ozoliņa norāda, ka Latvijas Onkologu asociācijai un Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijai pēc tikšanās ar Veselības ministrijas (VM) pārstāvjiem 19.novembrī nav radusies sajūta, ka nozari sagaida uz rīcību vērstas izmaiņas.

"Mēs kā ārstējošie ārsti katru dienu sastopamies ar vēža slimniekiem un regulāri tiekamies ar ārvalstu kolēģiem, tāpēc ļoti labi pārzinām situāciju onkoloģijas jomā un arī redzam kraso atšķirību starp Latvijā un ārvalstīs paveikto," saka Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis.

Eglītis uzsver, ka onkologi jūtas nesadzirdēti un jūt, ka veselības aprūpes politikas veidotāji Latvijā līdz galam neizprot situācijas nopietnību un nepieciešamību ātri un efektīvi rīkoties.

Viņš arī saka, ka situācija no gada uz gadu pasliktinās, valsts programmas nedod gaidītos rezultātus, tāpēc veltīt Pretvēža gadu tam, lai pārskatītu vecos plānošanas dokumentus un izstrādātu uz papīra rekomendācijas, nebūs apmierinošs risinājums ne ārstiem, ne pašreizējiem un potenciālajiem slimniekiem.

"Vēzis nav Ebolas vīruss, bet gan reāla slimība mūsu valstī ar otro augstāko mirstības rādītāju, tāpēc pret to ir attiecīgi arī jāizturas un, galvenais, jārīkojas," pārliecināts Eglītis.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!