Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošana, kopējā pakalpojumu pieejamība, kā arī atsevišķi izcelta sadaļa bērniem, un cilvēkresursu atbalsta pasākumi – šādi definētas galvenās Veselības ministrijas (VM) budžeta prioritātes 2023. gadam, kura budžets valdībā vēl nav apstiprināts. Šīs prioritātes un tām atvēlēto finansējumu trešdien, 18. janvārī, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā prezentēja un skaidroja ministrijas pārstāvji.

Uzrunājot komisiju, jaunā veselības ministre Līga Meņģelsone (AS) sacīja, ka, uzsākot darbu, ir daudz tikusies ar nozares pārstāvjiem un viņai radušies pirmie secinājumi – redzams, ka satiktajiem mediķiem ir īstais aicinājums atrasties šajā profesijā, tomēr ir lietas, kas sistemātiski jāuzlabo visā veselības aprūpes nozarē.

Viņa uzsvēra, ka ir trīs galvenie aspekti, uz kuriem jākoncentrējas – pacienti, mediķi un vesela nācija. Runājot par pacientiem, ministre akcentēja, ka jāmaina domāšana "no daudzu manipulāciju veikšanas uz izārstēšanu". Tāpat esot jārūpējas arī par mediķu labbūtību un labsajūtu, – lai viņi nenožēlo, ka ir veltījuši daudzus gadus, sevi izglītojot, un tad aiziet no nozares.

"Kas mani darītu laimīgu – ja mēs pēc 10 gadiem varētu teikt, ka Latvija ir veselīgākā nācija Eiropas Savienībā," pauda ministre. Te svarīgs ir arī veselīgs dzīvesveids un veselības mācība skolās, par ko viņa ir runājusi arī ar izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV).

Finansējums – mazāks, nekā nepieciešams

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!