Latvijas Onkoloģijas centra pagrabstāvā pirmdien notikusi lokāla radioaktīvā avārija - kolektora tīkla aizdambējuma rezultātā izlijuši vairāki litri tualetes notekūdeņu, kas satur radioaktīvo izotopu – jodu-131, taču vides piesārņojums nav konstatēts un nav nodarīts arī kaitējums ne pacientiem, ne slimnīcas darbiniekiem.
Radiācijas drošības centrs otrdien saņēmis informāciju par avāriju, un pārbaudīja notikuma vietu. Izotopu novērtētā kopējā radioaktivitāte ir mazāka par to, kas tiek izmantots diagnostiskiem mērķiem, informēja Radiācijas drošības centra Sabiedrisko sakaru nodaļas vadītājs Artis Jurkevics.

Radiācijas drošības centra speciālisti otrdien devās uz notikuma vietu, lai konstatētu, cik liels piesārņojums ir radies avārijas rezultātā un vai tas apdraud cilvēku un vides drošību. Avārijas sekas jau ir likvidētas, vides piesārņojums nav konstatēts, nav nodarīts arī kaitējums ne pacientiem, ne slimnīcas darbiniekiem.

Centra speciālisti turpina darbu notikuma vietā, lai savāktu paraugus tālākai izpētei laboratorijā. Latvijas Onkoloģijas centra darbinieki kopīgi ar celtniekiem risina jautājumu par kanalizācijas sistēmas pilnveidošanu, lai šādi incidentu atkārtošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!