Foto: LETA

Vairāk nekā 20 Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) ārsti brīdina par iespējamu kolektīvo atlūgumu, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Neskatoties uz to, ka nozares ministre slimnīcas valdei bija iepriekš lūgusi meklēt iespēju noturēt speciālistus, risinājums tomēr neesot rasts.

Piektdiena ir pēdējā darba diena diviem LOC otolaringologiem jeb LOR ārstiem, un tieši šo kolēģu aiziešana ir nostrādājusi kā palaidējmehānisms pārējo LOC ķirurgu un citu speciālistu sašutumam par attieksmi pret personālu, pieļaujot speciālistu aizplūšanu, vēsta raidījumā.

Iepriekš norunātā laikā piektdien sanāca vairāk nekā 20 LOC ārsti, lai paustu atbalstu kolēģiem, kā arī lūgtu Veselības ministrijas iesaistīšanos. Ārsti uzsvēra, ka darbs ir smags gan fiziski, gan arī prasa lielus emocionālus resursus. Taču neesot novērtēts gan ārstu, gan māsu darbs, kā arī joprojām trūkst mūsdienīga materiāltehniskā nodrošinājuma.

Savukārt Rīgas Austrumu slimnīca piektdien izplatījusi paziņojumu, norādot, ka onkoloģisko pacientu aprūpē un onkoloģiskās ķirurģijas pakalpojumu sniegšana netiks pārtraukta vai ierobežota.

Vienlaikus slimnīcā skaidro, ka no 30. decembra Galvas un kakla ķirurģijas nodaļā pēc atvaļinājuma atgriezies onkoķirurgs Renārs Deksnis, kurš turpinās operēt un ir piekritis veidot jaunu galvas un kakla ķirurgu komandu.

Tāpat atgriezusies ārste Inta Trauciņa, kura pamatā strādās ambulatori ar onkoloģiskajiem pacientiem, kā arī janvāra sākumā galvas un kakla ķirurgu komandai pievienosies pieredzējusi sertificēta kolēģe.

Turpretim izskanējušos viedokļus slimnīca saskata kā mēģinājumu "šantažēt slimnīcu un pretnostatīt slimnīcas vadību ārstniecības personālam, kā arī atsevišķus speciālistus pret citiem kolēģiem".

Slimnīcas paziņojumā tiek pausts, ka "konfliktsituācija tiek nepārtraukti eskalēta – publiski izskan paziņojumi no Onkoķirurģijas klīnikas vadītāja Sīviņa kunga par to, ka jau tuvākajā laikā viņš plāno pārtraukt visas ķirurģiskās operācijas onkoloģiskajiem pacientiem un aiziet prom ar "visu komandu"".

Tomēr dialogs un risinājumi netiek piedāvāti, pauž slimnīcā, piebilstot, ka tiek dzirdēti tikai skaļi paziņojumi par slimnīcas vadības neefektīvu darbu.

"Lieki piebilst, ka šādi publiski paziņojumi satrauc plašāku sabiedrību, bet jo īpaši – onkoloģiskos pacientus! Tas nav pieļaujams! Arī nepārtraukta slimnīcas reputācijas graušana prasa tiesiskās atbildības izvērtējumu," pausts paziņojumā.

Tāpat ārstniecības iestādē uzsver, ka slimnīcas nākotnes stratēģijas izstrādē 2023.-2028. gadam aktīvi piedalījās daudzi slimnīcas darbinieki, taču bez Onkoķirurģijas klīnikas vadības iesaistes.

"Esam nonākuši situācijā, kad valstiski tik svarīgā nozarē – medicīnā – ir akūts ārstniecības un aprūpes personāla trūkums," atzīst slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis, piebilstot, ka situācija konstanti pasliktinājusies jau ilgstošā periodā, turklāt ārstniecības iestāde ikdienā saskaras ar "personāla psihoemocionālo pārslodzi un izdegšanu".

Slimnīcas vadītāja redzējumā, jebkuras Latvijas ārstniecības iestādes valde un vadība "šobrīd ir tikai ķīlnieki nepietekamajam nozares finansējumam un šo daudzu medicīnas speciālistu iztrūkumam".

Kā ziņots, Latvijas Televīzija jau iepriekš vēstīja, ka no Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ietilpstošā LOC aiziet plāno trīs vadošie LOR speciālisti.

Ārsti esot uzteikuši darbu gan nekonkurētspējīga atalgojuma dēļ, gan tāpēc, ka ilgstoši neesot saņēmuši atbilstīgu materiāltehnisko nodrošinājumu darbam. Līdz ar to no LOC Onkoķirurģijas klīnikas faktiski atšķeļas vesela nodaļa.

Šīs klīnikas vadītājs Armands Sīviņš intervijā "Delfi" iepriekš norādīja – arī viņš esot gatavs aiziet no darba un esot par to informējis slimnīcas valdi. Uz šādu soli viņu mudinot gan valdes attieksme, gan pabērna loma, kas Latvijā atvēlēta valsts medicīnai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!