Foto: LETA

Pirmdien Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā atklāta jaunākās paaudzes staru terapijas iekārta, taču patlaban turpinās intensīvs darbs, lai tuvākajos mēnešos varētu sākt darbu ar vēl divām, informēja slimnīcas valdes loceklis Imants Paeglītis.

Pirmdien svinīgi tika atklāta pirmā no trim jaunākās paaudzes staru terapijas iekārtām. Jauno iekārtu kopējā iegādes summa ir 6,1 miljons eiro, kas tika finansēts no valsts budžeta līdzekļiem.

Paeglītis norādīja, ka Veselības ministrijas (VM) atbalstītās investīcijas jaunāko iekārtu iegādē un infrastruktūras uzlabošanā ļaus celt ar vēzi slimo pacientu ārstēšanas kvalitāti Austrumu slimnīcā, kas ir valsts vadošā iestāde onkoloģisko pacientu ārstēšanā. "Mūsu Staru terapijas klīnika uzņem turpat 75% no visiem onkoloģiskajiem pacientiem," sacīja Paeglītis.

Pirmā iekārta no Amerikas tika piegādāta šā gada septembra otrajā pusē, un to uzstādīja starptautiska speciālistu komanda. Modernizācijas laikā klīnikā strādāja tikai divi lineārie paātrinātāji. Paeglītis pateicās Staru terapijas klīnikas kolektīvam, kuram šī sāktā modernizācija nozīmēja strādāšanu ļoti intensīvā režīmā. "Lai saglabātu pacientu plūsmu un nodrošinātu terapiju visiem, kam tā ir nepieciešama, darbs klīnikā tika organizēts trīs maiņās - no pulksten 6 līdz pat pulksten vieniem, dažreiz vēl pat ilgāk," sacīja slimnīcas vadītājs.

Pirmā procedūra ar jauno iekārtu tika veikta jau šajā nedēļā pacientei, kurai veiksmīgi tika izoperēts siekalu dziedzeru audzējs, lai nepieļautu audzēja atgriešanos un iznīcinātu audzēja šūnas, kas varētu būt palikušas pēc operācijas. "Ja ar veco iekārtu šāda procedūra ilga 25 minūtes, ar jauno iekārtu tās ir piecas minūtes. Uzstādītās tehnoloģijas nodrošina kvalitatīvu un mūsdienu ārstēšanas metodēm atbilstošu staru terapiju pacientiem. Nepieciešamo radiācijas dozu audzējam ar jaunajām iekārtām var piegādāt vienas procedūras vai vairāku procedūru laikā atbilstoši uzstādītājiem klīniskajiem mērķiem," stāstīja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Modernās iekārtas ļaušot novirzīt lielu starojuma devu tieši uz audzēju, maksimāli saudzējot veselos audus, un mazināt staru terapijas izraisītās komplikācijas. Turklāt viena no terapijas iekārtām - "True Beam" - ļauj veikt visjaunāko neinvazīvo ārstēšanu vēža pacientiem. Tā ir aprīkota ar radioķirurģijas funkciju, kas ļauj bez skalpeļa, tikai ar staru kūli, pilnībā likvidēt pat vismazākā izmēra audzēju, tādējādi būtiski pagarinot pacienta dzīvildzi un uzlabojot dzīves kvalitāti.

Staru terapija Onkoloģijas centrā tiek izmantota gan kā vienīgā ārstēšanas metode agrīni atklātu audzēju gadījumā un kā viena no terapijas sastāvdaļām kombinācijā ar ķirurģiju vai ķīmijterapiju, gan kā sāpes un citus simptomus mazinoša terapija pacientiem ar ielaistiem audzējiem.

Kā informēja Potetinova, ražotāja un Starptautiskās atomenerģētikas aģentūras ieteiktais lineāro paātrinātāju ekspluatācijas laiks ir 8-10 gadi. Vienlaikus iepriekšējie lineārie paātrinātāji kalpojuši jau vairāk nekā desmit gadus, turklāt vecākais – pat 18 gadus.

Pēc Potetinovas paustā, kopš vasaras Staru terapijas klīnikā Latvijas Onkoloģijas centrā noritējuši un vēl turpināsies modernizācijas darbi, lai nomainītu nokalpojušās iekārtas un pakāpeniski uzstādītu trīs jaunākās paaudzes lineāros paātrinātājus.

Slimnīcas pārstāve skaidroja, ka šāda vērienīga projekta īstenošana kļuva iespējama brīdī, kad onkoloģija tika noteikta par prioritāti valdības līmenī, būtiski arī palielinot valsts finansējumu nozarei 2018. gadā.

Potetinova atgādināja, ka Latvijas Onkoloģijas centrs ir vienīgā vieta Latvijā, kur pieejama radioķiruģija visām vēža lokalizācijām, ievērojot stingras klīniskās vadlīnijas – galvas smadzeņu, plaušu, aknu, prostatas, kaulu un metastātiskiem audzējiem, kā arī pacientiem ar neonkoloģiskajām slimībām, kā labdabīgiem galvas smadzeņu veidojumiem, ar asinsvadu saslimšanām un ar funkcionāliem nervu sistēmas traucējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!