Foto: DELFI

Ministru kabinets (MK) trešdien atbalstīja grozījumus Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtībā, kas paredz nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumu ātrāku pieejamību pacientiem ar iespējamo ļaundabīgo audzēju recidīvu jeb tā dēvēto "dzelteno koridoru".

Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka veselības aprūpes pakalpojumus desmit darbdienu laikā pacients saņēma tikai gadījumos, kad pacientam tika primāri diagnosticēts audzējs. Pacienti ar slimības recidīvu veselības aprūpes pakalpojumus saņēma vispārējā kārtībā.

Grozījumu anotācijā skaidrots, ka, lai pacienti ar iespējamo ļaundabīgo audzēju recidīvu varētu saņemt pēc iespējas ātrāk visus nepieciešamos izmeklējumus, ārstu konsultācijas un savlaicīgu ārstēšanu, ir nepieciešams prioritizēt rindas recidīvu diagnostikai pēc "zaļā koridora" principa, kas paredzēts pirmreizēju onkoloģisku saslimšanu pacientiem. Līdz ar to tiek veikti atbilstoši grozījumi noteikumos izveidojot "dzelteno koridoru", lai pacienti ar ļaundabīgo audzēju recidīviem saņemtu ātrāku diagnostiku un nepieciešamo ārstēšanu.

Šī pasākuma īstenošanai ir piešķirts finansējums likumā "Par valsts budžetu 2022. gadam" (spēkā no 2022. gada 1. janvāra) paredzētā prioritārā pasākuma "Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošana, tai skaitā aprīkojums slimnīcām".

Jautājums par "dzeltenā koridora" nepieciešamību jau vairākus gadus aktualizēts arī portāla "Delfi" projektā "Stiprini stipros", kurā stāstu varoņi vairākkārt ir saskārušies ar situācijām, kurās atkārtota onkoloģiska saslimšana nav tikusi laicīgi diagnosticēta. Tāpat par šo jautājumu tika runāts "Delfi" organizētajā diskusijā par veselības aprūpi, kurā piedalījās Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) un Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Evita Zālīte-Grosa (JKP).

Diskusijas ierakstu var skatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!