Foto: DELFI
Kaut arī zarnu vēzis Latvijā ir izplatīts, skrīningu veic tikai 7% riska grupā esošo cilvēku, un tas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropā, norāda Latvijas Onkologu asociācijas pārstāve Sanita Dika-Bokmeldere.

Katru gadu Latvijā ar zarnu vēzi saslimst aptuveni 1000 iedzīvotāju, bet mirst 700 iedzīvotāju. Sievietēm zarnu vēzis ir otrais izplatītākais vēža veids, bet vīriešiem - trešais, uzsver Dika-Bokmeldere.

"Patlaban Latvijā zarnu vēža skrīningu veic tikai desmitā daļa no tiem iedzīvotājiem, kam tas būtu jādara," uzsver Latvijas Onkologu asociācijas viceprezidents Jānis Eglītis. Skrīnings ir vēža savlaicīgas atklāšanas programma, kas reizi gadā jāveic visiem iedzīvotājiem vecumā pēc 50 gadiem, tas palīdz atklāt vēzi sākuma stadijā, kad to ir viegli izārstēt. Zarnu vēža skrīnings ir valsts apmaksāts.

Lai noskaidrotu, kāpēc Latvijā tik maz cilvēku veic skrīningu, Latvijas Universitātes (LU) pētnieku grupa ir sākusi pētījumu "Organizēta kolorektālā vēža skrīninga pilotpētījums Latvijā". Projekta mērķis arī ir noteikt optimālo un ekonomiski izdevīgāko organizētā zarnu vēža skrīninga metodi Latvijā. Pētījumā piedalīsies 15 000 iedzīvotāju vecumā no 50 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!