Foto: F64
Opozīcijas politiķi asi kritizē valdošos politiķus par cilvēku tracināšanu saistībā ar haosu nodokļu politikas plānos. Reizē tiek pausta gatavība atbalstīt "cilvēkiem labvēlīgus ierosinājumus".

Pašlaik Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) koalīcijai piedāvājis atteikties no minimālajām sociālajām iemaksām, tā vietā palielinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%. Viena no koalīcijas partijām - "Vienotība" - gan pagaidām nepauž atbalstu šīm iecerēm.

Saeimas opozīcijas partiju pārstāvji norādīja, ka pirms izšķiršanās, kā par šiem ierosinājumiem balsot, vispirms būtu jāredz oficiāli iesniegts piedāvājums, kas pašlaik nav pieejams.

Komentējot Kučinska koalīcijai izteikto piedāvājumu, partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins norādīja, ka visas šīs aktivitātes raksturojamas kā cilvēku ilgstoša un plānveidīga tracināšana. Opozīcijas politiķis sacīja, ka viena daļa cilvēku valdības pieejas dēļ ir šokā un panikā, bet otra daļa jau pašlaik piemeklē citu nodokļu režīmu.

Agešins norādīja, ka neņemas prognozēt, kad un kurā laikā koalīcija varētu veikt šodien apspriestās izmaiņas likumos. Jaunais piedāvājums esot kārtējais apliecinājums haosam valdošo politiķu rīcībā, ko politiskais spēks nosoda. Taujāts, kā "Saskaņa" balsos, ja šāds piedāvājums nonāks Saeimā, politiķis skaidroja, ka publiski izskanējušās izmaiņas vēl "neeksistē dabā" kā sagatavoti priekšlikumi. Prakse rāda, ka nevar uzticēties koalīcijas pārstāvju izteikumiem un jāredz, kāds piedāvājums tiks praktiski virzīts, piebilda deputāts.

"Saskaņa" atbalstīs jebkuru cilvēkiem labvēlīgu ierosinājumu, sacīja partijas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks, norādot, ka Saeimas deputātiem tagad būs jālabo valdības un koalīcijas pieļautās kļūdas.

Partijas "No sirds Latvijai" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba pauda, ka notiekošais parāda, cik svarīgi ir, lai valdībai jau no paša sākuma budžeta veidošanā strādātu pēc nopietniem, iepriekš izdiskutētiem un argumentētiem vidēja termiņa plāniem. Taču redzams, ka valdība strādā īstermiņā, jautājumus par tālāko virzību skatot "no dienas uz dienu", norādīja politiķe.

NSL jau iepriekš brīdinājusi, ka minimālo sociālo iemaksu noteikšana nestrādās, jo, ja jau šodien uzņēmējdarbībā nav līdzekļu, ko papildus maksāt darbiniekiem, tad šāda nauda nebūs arī tad, ja šādas izmaiņas stātos spēkā. Tas novestu pie nodokļu maksātāju skaita samazināšanās, skaidroja politiķe. Komentējot Kučinska šodien izteikto piedāvājumu atteikties no minimālo sociālo iemaksu noteikšanas, tā vietā paaugstinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi, Sudraba vērsa uzmanību, ka šāds risinājums ir labāks par pašreizējo situāciju. Viņa norādīja ka savstarpējās sarunās mikrouzņēmumu pārstāvji ir pauduši, ka labāk būtu maksāt 13% vai "absolūti maksimāli pieļaujamo" 15% nodokļa likmi, ja nebūs pienākums maksāt minimālās sociālās iemaksas.

NSL līdere reizē vērsa uzmanību, ka Saeimai par šo jautājumu ir ļoti ātri jāizlemj, ņemot vērā, ka cilvēkiem, kas reģistrējušies kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji, līdz 15.decembrim ir laiks izlemt, vai palikt šajā statusā vai no tā atteikties. Valdības īstermiņa pieeja šī jautājuma risināšanā liecina ar nerēķināšanos ar desmitiem tūkstošiem cilvēku situāciju, akcentēja Sudraba.

Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars uzsvēra, ka šāda mētāšanās ar nodokļu politiku ir kaitnieciska uzņēmējiem. Tas ir mēģinājums tik būtiskos jautājumos veikt izmaiņas divas nedēļas pēc budžeta pieņemšanas, tāpēc atbildība par notiekošo esot jāuzņemas finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS). Vaicāts, vai viņš uzskata, ka atbildības uzņemšanās nozīmē, ka ministrei jāatkāpjas no amata, Bondars atbildēja apstiprinoši.

Taujāts, kāda būs LRA nostāja, ja attiecīgie grozījumi nonāks izskatīšanā Saeimā, Bondars uzsvēra, ka politiskais spēks vienmēr ir bijis pret minimālo sociālo iemaksu noteikšanu. Latvijas Reģionu apvienība neatbalsta mikrouzņēmumu nodokļa likmes celšanu, norādīja politiķis.

Kā ziņots, pašlaik koalīcijai piedāvāts attiekties no minimālajām sociālajām iemaksām, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%. Šodien koalīcijas sanāksmē politiķi šo piedāvājumu izvērtējuši, bet nākamnedēļ spriedīs par iespējamu likuma redakciju.

Tomēr "Vienotība" pagaidām nepauž atbalstu ierosinājumam nākamgad atteikties no ieceres par minimālām sociālām iemaksām un līdz 15% palielināt mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) likmi.

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns žurnālistiem sacīja, ka frakcijas sēdē, kuru apmeklēja arī Kučinskis, bija desmitiem jautājumu par jauno normu. Smiltēns arī uzskaitīja šos jautājumus - ietekme uz nākamā gada budžetu, darbinieku sociālais nodrošinājums u.c. Piemēram, Kučinskis esot teicis, ka ietekmes uz budžetu nebūšot, tomēr uzņēmējiem šādas izmaiņas būšot izdevīgākas, klāstīja Smiltēns, piebilstot, ka tas "nelīmējas kopā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!