Foto: LETA

SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" (RPB) no novembra plāno palielināt namu apsaimniekošanas maksu, šādus paziņojumus RPB klienti saņēmuši savās pastkastītēs.

Rīgas domes opozīcijas deputāts Valdis Gavars (V) paziņojumā medijiem uzsver, ka šis sadārdzinājums esot nepamatots, un sola sasaukt Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas ārkārtas sēdi, lai tajā pārrunātu neskaidrības par minēto jautājumu.

Gavars skaidro, ka daudzi rīdzinieki ir saņēmuši brīdinājumu, ka no 1.novembra šī maksa pašvaldībai piederošajās un RPB apsaimniekotajās ēkās ievērojami pieaugs. Iedzīvotāji pašvaldības ēkā Dzilnas ielā 22 turpmāk būšot spiesti maksāt 0,982 eiro par kvadrātmetru. Līdz šim visās pašvaldības ēkās Rīgā, kuras apsaimnieko RPB, bija vienota maksa - 0,64 centi par kvadrātmetru, tomēr nesen pašvaldība atļāvusi RPB noteikt katrai ēkai individuālu apsaimniekošanas maksu, balstoties uz katras ēkas specifiku, kvadratūru, vajadzībām, skaidro Gavars. Citā ēkā Rīgā, Ilūkstes ielā 52, iedzīvotāji esot saņēmuši informāciju, ka rudenī būs jāmaksā 0,753 centi par kvadrātmetru.

Gavars arī uzsver, ka pašvaldības mājās visbiežāk dzīvo trūcīgi īrnieki, kuri dzīvokļos nokļuvuši pēc ilgas gaidīšanas rindā.

Pēc deputāta vārdiem, RPB sadārdzinājumu skaidro, pirmkārt, ar vispārēju cenu kāpumu visās pakalpojumu jomās, bet, otrkārt, ar nevienmērīgajiem maksājumiem - parādniekiem. "Skaidrs, ka cenas pa laikam mēdz pieaugt, tomēr līdz šim īrniekiem nav nekādas iespējas izvērtēt vai ietekmēt apsaimniekotāja veicamos vai plānotos darbus. Absolūti lielākā iedzīvotāju daļa no dažādiem santehnikas mezgliem, elektrotīkliem, videonovērošanas, liftu darbības, ugunsdrošības pakalpojumiem un citiem megauzdevumiem maz ko saprot. Viņiem iesniedzamajā uzdevumu plānā un tāmē, ja tāda vispār ir plaši pieejama, var sarakstīt darbus un summas, kādus apsaimniekotājs vien vēlas," viedokli pauž Gavars. "Un ar parādniekiem var attaisnot jebkuru neizdarību, pārmaksu un ārpuskārtas pieprasītu naudu. Tas, ka bieži vien absolūti lielākā ēkas iedzīvotāju daļa ir kārtīgi maksātāji, bieži vien apsaimniekotāju maz interesē."

Gavars arī salīdzina RPB apsaimniekošanas maksas ar citu uzņēmumu cenām, uzsverot, ka "ne visi ēku apsaimniekotāji Rīgā atļaujas par apsaimniekošanas pakalpojumiem prasīt gandrīz vai vienu eiro par kvadrātmetru". "Latio namsaimnieks" ēkā Endzelīna ielā, kas nodota 2014.gadā, no iedzīvotājiem prasot 0,54 eiro par kvadrātmetru, "Hausmaster" ēkā Ķīpsalas ielā, kas nodota ekspluatācijā 2011.gadā, prasot 0,46 eiro par kvadrātmetru, bet "Labo darbu aģentūra" mājā Liepājas ielā, kas nodota 2007.gadā, no iedzīvotājiem prasot 0,43 eiro par kvadrātmetru. "Arī RPB apsaimniekotās pašvaldības ēkas ekspluatācijā ir nodotas nesen. Nesamērīgi paaugstināt maksu uzņēmums var atļauties arī tādēļ, ka ir vienīgais pašvaldības ēku apsaimniekotājs, tātad sava veida monopolists," saka deputāts.

"Pamata problēma šajā īres maksas sadārdzinājuma stāstā ir labticīgo īrnieku beztiesiskums," norāda opozicionārs. "Ietekme uz tāmēm nekāda, iespēja saskaņot plānotos darbus, izvairīties no kāda, kas, iespējams, nav pārāk svarīgs, nekāda, novērtēt materiālu izmaksas un salīdzināt tās ar cenām tirgū - nekādas, iespēja izvēlēties vai nomainīt apsaimniekotāju - nekāda. Lai RPB nejustos kā absolūts monopolists savā laukā, kas kā vietējais barons dzimtbūšanas laikā paziņo, cik zemniekam nodevās jāmaksā, būtu jāizsludina atkārtots konkurss par apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu Rīgas pašvaldības ēkās."

Tāpat būtu jānodrošina, lai brīvā tirgus apstākļos katrs apsaimniekotājs, kurš atbilst noteiktām kvalifikācijas prasībām, var piedalīties atklātā, caurredzamā konkursā ar savu apsaimniekošanas piedāvājumu. Pašvaldības ēkas varētu apsaimniekot dažādi apsaimniekotāji, jo iespējams, ka kādam šo darbu veicējam izmaksas, piemēram, Pārdaugavā, ir mazākas nekā Purvciemā vai Pļavniekos, kur varētu strādāt cits apsaimniekotājs. Ar šādu konkursu lielajiem pašvaldības apsaimniekošanas baroniem tiktu mazināta visatļautība un augstprātība, kas noteikti būtu rīdzinieku interesēs, spriež deputāts.

Lai novērstu nepamatotu īres maksas palielinājumu, prasītu atbildes no RPB vadības un iniciētu atklātu konkursu par tiesībām apsaimniekot Rīgas pašvaldības ēkas, deputāts aicināšot sasaukt Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas ārkārtas sēdi ar visu ieinteresēto un atbildīgo personu piedalīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!