Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 3. februārī, vērtēs opozīcijas izstrādātos priekšlikumus atcelt prasību bērniem nēsāt maskas, atcelt un atmaksāt piemērotos naudas sodus par sejas masku nelietošanu, kā arī atteikties no Covid-19 sertifikātu izmantošanas Latvijā.

Opozīcijas deputāti izstrādājuši trīs lēmumu projektus, ar kuriem rosināts uzdot valdībai veikt izmaiņas spēkā esošajās epidemioloģiskās drošības prasībās.

Opozīcija rosina līdz 2022. gada 1. martam izstrādāt normatīvo regulējumu, kas paredz atcelt prasību par obligātu sejas masku lietošanu 1.–6. klases izglītojamiem izglītības procesā mācību telpā.

Šī prasība tiek pamatota ar faktu, ka no šā gada 25. janvāra publiskās vietās, lai ievērotu epidemioloģiskās drošības pasākumus, atļauts lietot tikai medicīniskās sejas maskas vai FFP2 respiratorus, savukārt izglītības procesā iekštelpās izglītojamie pamata un vidējās izglītības pakāpē, kā arī bērni vecumā no septiņiem līdz 12 gadiem, varēs turpināt lietot arī nemedicīniskos (auduma) mutes aizsegus.

Tāpat opozīcija rosina dot valdībai uzdevumu izstrādāt normatīvo regulējumu un veikt citas nepieciešamās darbības, kas paredz nekavējoties atteikties no Covid-19 sertifikātu izmantošanas Latvijā un atcelt visus noteiktos ierobežojumus personām, kurām nav Covid-19 sertifikāta.

Šīs izmaiņas tiek pamatotas ar to, ka viens no digitālā Covid-19 sertifikāta sākotnējiem ieviešanas mērķiem Eiropas Savienībā bija atvieglot brīvu personu pārvietošanos pandēmijas laikā, tāpat patlaban ar Covid-19 slimo gan vakcinētas, gan nevakcinētas personas, turklāt pēc jaunākajiem statistikas datiem, saslimušo vidū vakcinētas personas ir vairāk, kā nevakcinētas.

Covid-19 sertifikāta atcelšana arī tiek pamatota ar to, ka strikto ierobežojumu dēļ personām, kurām nav Covid-19 sertifikāta, Latvijā trūkst darbaspēks, tostarp pedagogi. Tāpat, opozīcijas deputātu ieskatā, Covid-19 sertifikāts pēc būtības ir zaudējis patieso vērtību, ko apliecina fakts, ka vakcinācija ir maz efektīva, lai pasargātu no inficēšanās ar jaunajiem Covid-19 paveidiem.

Opozīcija arī vēlas uzdot valdībai 1. martam izstrādāt normatīvo regulējumu un veikt citas nepieciešamās darbības, kas paredz atcelt un atmaksāt visus piemērotos naudas sodus par mutes un deguna aizsega nelietošanu normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos.

Šī prasība tiek pamatota ar to, ka no 25. janvāra publiskās vietās, lai ievērotu epidemioloģiskās drošības pasākumus, atļauts lietot tikai medicīniskās sejas maskas vai FFP2 respiratorus. Opozīcija arī atsaucas uz Igauniju, kurā ir līdzīga situācija ar Covid-19 izplatību, bet šī valsts pret iedzīvotājiem nav īstenojusi tik izteiktu sodu piemērošanas politiku kā Latvijā.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī veikti 9411 Covid-19 testi, konstatēti 3775 jauni saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par pieciem mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

No reģistrētajiem gadījumiem 1376 cilvēki bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 2399 vakcinēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!