Foto: Shutterstock
Opozīcijas deputāti izstrādājuši grozījumus likumā par akcīzes nodokli, rosinot iegrožot degvielas cenas pieaugumu, samazinot akcīzes nodokli.

Priekšlikumu izstrādājuši deputāti Vjačeslavs Dombrovskis, Edgars Tavars (ZZS), Uldis Augulis (ZZS), Didzis Šmits, Viktors Valainis (ZZS), Raimonds Bergmanis (ZZS), Janīna Jalinska (ZZS), Jānis Dūklavs (ZZS), Armands Krauze (ZZS) un Evija Papule.

Likumprojekta autori norāda, ka Krievijas agresija Ukrainā izraisīja līdz šim nebijušo sankciju vilni. Tiek apsvērts arī embargo pret Krievijas enerģētikas sektoru, kas radījis strauju naftas cenu lēcienu pasaules tirgos, "Brent Crude" biržas cenai sasniedzot 125 ASV dolāru par barelu.

Opozīcijas deputāti secina, ka tas rada arī degvielas cenas būtisku pieaugumu mazumtirdzniecībā, samazina iedzīvotāju pirktspēju un tuvākajā laikā veicinās inflācijas spiedienu uz teju visām precēm un pakalpojumiem. Gadījumā, ja sankcijas pret Krievijas enerģētikas sektoru tiks iedarbinātas, biržas cena par barelu varētu sasniegt vismaz 150 ASV dolāru.

Ar grozījumiem likumā rosināts samazinās akcīzes nodokli par 0,15 eiro par vienu litru pie nosacījuma, ka naftas cenas biržā pārsniedz 100 ASV dolāru par barelu. Piedāvātā akcīzes nodokļa samazinājuma rezultātā tiek prognozēts, ka mazumtirdzniecības cena samazināsies par 0,18 eiro par vienu litru.

No deputātu aplēsēm izriet, ka gadījumā, ja naftas biržas cena par barelu sasniedz 125 ASV dolārus, tad ar esošo akcīzes nodokļa likmi degvielas cena mazumtirdzniecībā būtu 1,85 eiro litrā, bet, ja biržas cena sasniegtu 150 ASV dolāru par barelu, degvielas mazumtirdzniecības cena būtu 2,05 eiro par litru.

Ja Latvijā samazinātu akcīzes nodokļa likmi degvielai, tad pirmajā gadījumā tās mazumtirdzniecības cena būtu 1,67 eiro litrā, bet otrajā gadījumā, pie lielākas naftas biržas cenas, - 1,87 eiro litrā.

Pēc likumprojekta autoru aplēsēm, tiešā prognozētā ietekme uz akcīzes nodokļa ieņēmumiem ir mīnus 179,88 miljoni eiro gadā, tomēr, ņemot vērā, ka 2022. gada budžets tika veidots tad, kad degvielas cenas bija ap 1,3 eiro par litru, pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi tika plānoti, balstoties uz zemu naftas cenu prognozēm. Līdz ar to, pie naftas cenas 150 ASV dolāri par barelu, PVN ieņēmumi 2022. gadā varētu būt par 180 miljoniem eiro lielāki.

"Likumprojekta efekts uz plānotajiem 2022. gada budžeta ieņēmumiem varētu būt visai neliels," secina opozīcijas deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!