Foto: LETA
Trešdien, 17. novembrī, Saeimā, diskutējot par deputāta Alda Gobzema priekšlikumu 2022. gada budžetā samazināt Sabiedrības integrācijas fondam (SIF) paredzēto budžetu par 1,08 miljoniem eiro, opozīcijas deputāti pauda kritiku par SIF līdzšinējo darbu, kā arī rosināja mainīt fonda nosaukumu un tā funkcijas.

2022. gada budžeta izskatīšanas laikā parlamentā Gobzems bija iesniedzis priekšlikumu samazināt SIF finansējumu par 1,08 miljoniem eiro, tos novirzot budžeta deficīta mazināšanai. Gobzems atzina, ka, viņaprāt, SIF ir izveidots ar mērķi, lai deputāta Jura Pūces (AP) "sievai būtu, kur strādāt", kā arī fonds izlieto līdzekļus, lai "caur medijiem pirktu varu un piebarotu vajadzīgos cilvēkus". Deputāts uzsvēra, ka SIF darbībai ir maza saistība ar sabiedrības integrāciju.

Opozīcijas deputāte Evija Papule piekrita paustajam, ka SIF uzdevumi patlaban krietni atšķiras no tiem, kādi tie bija fonda izveidošanas laikā. Savukārt deputāts Sergejs Dolgopolovs (S) atminējās laikus, kad viņš ieņēma SIF padomes locekļa amatu, pārstāvot Rīgas pašvaldību.

Dolgopolovs stāstīja, ka savulaik SIF piešķīra finansējumu Latvijas diasporas kultūras pasākumiem, tomēr patlaban fonds ir birokratizējies un kļuvis par atsevišķu programmu administratoru. "Gobzema priekšlikums ir interesants, jēdzīgs un svarīgs. Esmu pārliecināts, ka ir pienācis laiks atvērt SIF likumu, pārskatot tā nosaukumu un funkcijas," sacīja deputāts.

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Vjačeslavs Dombrovskis atzina, ka "mūsu arvien vairāk un vairāk sašķeltajā sabiedrībā neredzam un nedzirdam par to, ka SIF darītu to darbu, kas atbilstu šī fonda nosaukumam".

"Sabiedrības integrācijā neredzam nekādus sasniegumus. Izskatās, ka SIF nodarbojas ar visu, tikai ne sabiedrības integrāciju, lai tā būtu etniskās plaisas mazināšana vai kas tamlīdzīgs. Iespējams, tas ir risināms, mainot SIF nosaukumu uz vai nu Visādu projektu fonds, vai vienkārši Mediju atbalsta fonds, jo skaidrs, ka sabiedrības integrācija noteikti nav šī fonda desmit prioritāro jautājumu vidū," sacīja Dombrovskis.

Opozicionārs Boriss Cilevčs (S) kritizēja SIF praksi piešķirt līdzekļus necaurredzamā kārtībā, piebilstot, ka fonds būtībā apkalpo koalīcijas partijas. Arī Cilevičs pauda pārliecību, ka būru jāpārdomā SIF struktūra un tai piešķirtais finansējums.

Kultūras ministrijas (KM) parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons (NA) informēja, ka valstī ir speciāls SIF likums un šis fonds veic Saeimas pieņemtā likuma ietvaros noteiktās funkcijas. "Deputāti un Saeima var ierosināt izmaiņas SIF nosaukumā un darbībā, tomēr KM uzskata, ka fondam ir jābūt," pauda Jansons.

Tāpat ministrijas parlamentārais sekretārs uzsvēra, ka SIF pārvaldībā darbojas gan valdības, gan arī nevalstisko organizāciju pārstāvji, turklāt SIF nodrošina caurredzamību finansējuma sadalījumā.

Sabiedrības integrācijas fonds ir publisks nodibinājums, kas izveidots 2001. gadā saskaņā ar likumu "Sabiedrības integrācijas fonda likums". Fonda galvenie darbības virzieni ietver atbalsta sniegšanu nevaldības sektoram, mazākumtautībām, ģimenēm, diasporai, sociāli neaizsargātajiem un medijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!