Foto: LETA
Politiskie spēki, kuriem 12.Saeimā varētu nākties strādāt opozīcijā, uzsver Valsts prezidenta Andra Bērziņa atbildību par atbalsta paušanu pašreizējām koalīcijas partijām darba turpināšanai un Laimdotai Straujumai (V) kā premjerministres amata kandidātei. Tiek arī pausts aicinājums, lai nākamā valdība strādātu dinamiskāk un nevilktu garumā svarīgu lēmumu pieņemšanu.

Partijas "Saskaņa" līderis Nils Ušakovs uzsvēra, ka prezidents ar šādu lēmumu uzņemas atbildību gan par jaunās valdības veiksmēm un neveiksmēm, gan par jaunās valdības rīcībspēju un ilgtspēju.

Savukārt "Saskaņas" politiķis Valērijs Agešins aicina nesteigties ar secinājumiem, ņemot vērā, ka prezidents nominēs valdības veidotāju tikai pēc pašreizējās valdības pilnvaru termiņa beigām. Līdz novembrim vēl daudz kas var mainīties, piemēram, tiesībsargājošās iestādes pašlaik pārbauda informāciju par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem, skaidro Agešins.

Latvijas Reģionu apvienības (LRA) līderis Mārtiņš Bondars akcentēja, ka prezidenta vietā nebūtu nominējis Straujumu premjerministra amatam pēc Valda Dombrovska (V) demisijas un arī šodien nebūtu paudis atbalstu viņas kandidatūrai. Valsts prezidentam pašreizējā Latvijas situācijā būtu jāizvēlas labākā premjera kandidatūra.

Bondars neatbalsta Straujumu, jo Ministru prezidentam ir jāspēj paust redzējumu par valsti, par darbības uzstādījumiem, jāspēj komplektēt komandu un brīvi komunicēt ar Latvijas partneriem ārvalstīs. Tās ir fundamentālas lietas, un LRA līderis nevar premjera amatam atbalstīt tādu cilvēku, kam tās nepiemīt, arī Straujumu. Pati LRA ir apņēmusies pildīt saviem vēlētājiem dotās apņemšanās, neraugoties uz tās lomu - koalīcijā vai opozīcijā - Saeimā.

NSL līdere Inguna Sudraba aģentūrai LETA sacīja, ka prezidenta paziņojums atspoguļo pašreizējo realitāti, un pauda aicinājumu, lai nākamais Ministru kabinets būtu daudz dinamiskāks un nevilktu garumā svarīgu lēmumu pieņemšanu. Valdībai nepieciešams strādāt pie iedzīvotāju dzīves līmeņa un tautsaimniecības izaugsmes palielināšanas. Ja trīs partijas ir nolēmušas veidot jauno koalīciju un Sudrabas politiskais spēks tām nav vajadzīgs, tad NSL gatavojas konstruktīvi strādāt opozīcijā, norādīja Sudraba. Viņa cer, ka koalīcija nenoraidīs piedāvātos priekšlikumus tikai tāpēc, ka tie ir nākuši no opozīcijas. Politiķe uzsvēra parlamenta nozīmīgumu, sniedzot objektīvu vērtējumu izpildvaras darbam.

Kā ziņots, prezidents šodien izteicis atbalstu, lai arī nākamo valdību veidotu "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kas jau paudušas gatavību uzņemties nākamās valdības veidošanu un Ministru prezidenta amatam kopīgi atbalstīt Straujumu.

Prezidents aicina partijas iespējami īsākā laikā vienoties par pamatuzdevumiem jaunajai valdībai, kā arī tās sastāvu, par prioritāru izvirzot ministru kandidātu iepriekšējo profesionālo pieredzi jomās, kas būs vitāli nozīmīgas Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē 2015.gada pirmajā pusgadā.

Prezidents uz nākamo sarunu aicinās to partiju pārstāvjus, kuras ir gatavas veidot koalīciju, lai kopīgi pārrunātu redzējumu par Saeimas un jaunās valdības darbu un partiju piedāvātajiem amatu kandidātiem. Sarunas laiks vēl tiks precizēts.

LETA jau ziņoja, ka Bērziņš pašlaik nevar nominēt premjera amata kandidātu, jo to var darīt tikai tad, kad ir demisionējis pašreizējais Ministru kabinets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!