Foto: Saeimas administrācija
Parlamenta opozīcijas frakcijām dažādi viedokļi par to, vai Valsts prezidenta būtu jāievēl atklātā balsojumā.

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) atbalsta atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu, sacīja LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga. Viņa norādīja, ka politiskais spēks to redz kā soli uz priekšu, lai nākotnē tiktu īstenots apvienības priekšlikums noteikt, ka Valsts prezidentu ievēl tauta.

Frakcijas "No sirds Latvijai" (NSL) vadītāja Inguna Sudraba pauda, ka NSL atbalsta tādu kārtību, kad prezidentu ievēl tauta. Līdz ar to konkrētu nostāju par to, vai Saeimas būtu jābalso par prezidenta apstiprināšanu atklāti vai aizklāti, Sudraba nepauda.

"Saskaņas" frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbnovičs sacīja, ka ir vienaldzīgs šajā jautājumā. "Man kā frakcijas vadītājam būtu izdevīgāks atklātais balsojums, bet es cienu kolēģu privātumu," teica Urbanovičs.

Arī valdošās koalīcijas politiķiem nav vienprātības šajā jautājumā - nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK atbalsta ierosinājumu par atklātām vēlēšanām, bet Zaļo un zemnieku savienība ir pret.

Saeimas Juridiskā komisija šodien apspriedīs šo jautājumu. Iepriekš Saeima uzdeva Juridiskajai komisijai līdz 1.decembrim izvērtēt iedzīvotāju iniciatīvu par Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā.

To, ka Valsts prezidentu Saeima ievēlē, aizklāti balsojot, nosaka Satversme. Koalīcijas līgumā noteikts, ka koalīcija tikai un vienīgi pēc vienprātības principa var izlemt jautājumus par grozījumiem Satversmē.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!