Foto: Saeimas administrācija

Saeimai ceturtdien, 15. oktobrī, turpinot darbu attālinātā un ārkārtas sēžu režīmā, deputātu vairākums noraidīja opozīcijas pārstāvju priekšlikumus līdz 50 000 vēlētājiem samazināt slieksni, kas patlaban likumā noteikts tautas nobalsošanu ierosināšanai dažādos gadījumos, tajā skaitā par Saeimas atlaišanu.

Vienlaikus ceturtdien dienas gaitā vairāki pie frakcijām nepiederošie deputāti asi iebilda pret Saeimas darbu attālināti e-Saeimas platformā, kā arī pret valdošās koalīcijas pārstāvju ierosinātā Saeimas vairākuma lēmuma par debašu par priekšlikumiem laika samazināšanu konkrētajā Saeimas sēdē.

Deputāte Linda Liepiņa visvairāk iebilda par procedūras jautājumiem, kā arī izpelnījās aizrādījumus no Saeimas priekšsēdētājas un sēdes vadītājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) puses, ka viņa nerunā par konkrētajiem priekšlikumiem. Šī iemesla dēļ Liepiņai tika vairākas reizes atslēgts mikrofons debašu turpināšanai. Mūrniece teica, ka parlaments nav cirks un deputātiem jāapzinās, kāds ir darbs parlamentā un tajā pieņemtā kārtība.

Liepiņa vēl gan paspēja citēt Imanta Ziedoņa dzejoli par revolveri un šaušanu, bet jau vēlāk savā "Facebook" profilā paziņoja, ka vairs nepiedalīsies Saeimas attālinātajās sēdēs.

Notikumi Saeimā risinās uz tā fona, ka gandrīz pēc 11 mēnešu parakstu vākšanas par tautas nobalsošanas ierosināšanu par 13. Saeimas atlaišanu pēdējās nedēļas laikā vietnē "latvija.lv" savākto parakstu skaits beidzot pārsniedzis 50 tūkstošus un pēdējās nedēļas laikā novērojama salīdzinoši lielāka aktivitāte. Lai tautas nobalsošana tiktu ierosināta, līdz novembra vidum jāsavāc vairāk nekā 150 tūkstoši parakstu.

Saeimā ceturtdien otrajā lasījumā debatētie grozījumi likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" radās pēc pērn novembrī Ministru kabineta iesniegtiem tehniskiem likuma grozījumiem. Taču uz otro lasījumu "Saskaņas" frakcijas deputāti un neatkarīgie deputāti atvērtajam likumam iesnieguši virkni priekšlikumu, kas līdz 50 000 vēlētāju skaitam samazinātu nepieciešamo slieksni, lai vēlētāju iesniegts un Saeimas noraidīts likumprojekts vai Satversmes grozījumu projekts tiktu nodots tautas nobalsošanai, kā arī, lai 50 000 vēlētāju varētu rosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu un lai ar 50 000 vēlētāju parakstu savākšanu divu mēnešu laikā pietiktu likuma nodošanai tautas nobalsošanai pēc tam, kad Valsts prezidents apturējis tā publicēšanu.

Patlaban Satversme paredz, ka šādos gadījumos nepieciešams savākt ne mazāk kā vienu desmito daļu vēlētāju parakstu, kas ir vairāk nekā 150 000 tūkstoši. Ar argumentu, ka piedāvātie grozījumi ir pretrunā Satversmei, tos bija noraidījusi atbildīgā Saeimas Juridiskā komisija, un tāpat balsoja arī Saeimas vairākums ceturtdien. "Saskaņa" balsoja pret priekšlikumu noraidīšanu, bet Zaļo un zemnieku savienības frakcija balsošanā par šiem priekšlikumiem nepiedalījās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!