Foto: LETA
Opozīcijas deputāti izstrādājuši grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kuros rosināts paredzēt nacionālos Covid-19 sertifikātus.

Priekšlikumu izstrādājuši Vjačeslavs Dombrovskis, Evija Papule, Ramona Petraviča, Ēriks Pucens un Kaspars Ģirģens.

Spēkā esošā likuma redakcija paredz epidemioloģiskās drošības pasākumu izņēmumus tām personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19, to pārslimojušas vai kurām veiktie Covid-19 testi ir negatīvi. Šādām personām tiek izsniegti sadarbspējīgi sertifikāti. Personai, uzrādot minēto sadarbspējīgo sertifikātu, ir pienākums uzrādīt arī personu apliecinošu dokumentu.

Tomēr opozīcijas deputāti rosina likumu papildināt, paredzot epidemioloģiskās drošības pasākumu izņēmumus tām personām, kuras ir pārslimojušas asimptomātisku Covid-19, proti, kam ir veikta kvantitatīva vai puskvantitatīva seroloģiska imūnanalīze Covid-19 IgG antivielām, vai kurām veiktie Covid-19 testi ir negatīvi. Šādām personām tiktu izsniegti nacionālie sertifikāti, kas apliecina pārslimošanas faktu vai informāciju par veiktā testa rezultātu. Šāds sertifikāts nebūtu derīgs ceļošanai uz ārzemēm.

Sadarbspējīgu sertifikātu iespējams izveidot portālā "covid19sertifikats.lv".

Šajā portālā var apskatīt savus digitālos Covid-19 sertifikātus, kas ir izveidoti Latvijā. Pieejami trīs veidu sertifikāti: sertifikāts par veikto vakcināciju pret Covid-19, sertifikāts par Covid-19 laboratorisko analīžu rezultātiem un sertifikāts par Covid-19 izslimošanas faktu.

Nepieciešamo sertifikātu var uzrādīt digitālā formā vai lejupielādēt un izdrukāt. Vienlaikus iespējams verificēt uzrādīto sertifikātu jeb pārbaudīt tā derīgumu, skenējot sertifikāta QR kodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!