Foto: Saeimas administrācija

Opozīcijas deputāts Andrejs Klementjevs (SC) portālam "Manabalss.lv" iesniedzis parakstu vākšanas iniciatīvu par veselības finansēšanas reformas apstādināšanu.

Klementjevs norāda, ka, strādājot Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, viņam nav izdevies pārliecināt valdības pārstāvjus par to, ka jaunā Veselības aprūpes finansēšanas likuma pieņemšana pašreiz iesniegtajā Veselības ministrijas redakcijā nerisinās veselības aprūpes sistēmas problēmas, liegs lielai daļai sabiedrības pieeju veselības aprūpes pakalpojumiem un samazinās veselības aprūpes kvalitāti.

Deputāts piebilst, ka arī sabiedriskās organizācijas, piemēram, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, publiskajā telpā aktīvi pauž viedokli, ka likumprojekta tālāka virzīšana Saeimā ir jāaptur.

"Tāpēc es vēršos pie sabiedrības un lūdzu atbalstu iniciatīvai - pārtraukt likumprojekta "Veselības aprūpes finansēšanas likums" izskatīšanu Saeimā," uzsver politiķis.

Klementjevs uzskata, ka šo likumprojektu nepieciešams atgriezt Veselības ministrijai pārstrādāšanai, kā arī sākt daudz plašākas diskusijas sabiedrībā un ekspertu lokā par veselības aprūpes sistēmas finansējumu, veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un kvalitāti Latvijā. Tāpat nepieciešams skaidri noteikt, ka minētā likuma mērķis ir nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumiem nepieciešamā finansējuma pieaugumu ne mazāk kā 4,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Šo iniciatīvu atbalsta arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, kas aicina pārtraukt likumprojekta izskatīšanu Saeimā.

Jau ziņots, ka pašlaik likumprojekts "Veselības aprūpes finansēšanas likums" tiek izskatīts Saeimā, kur tas pieņemts pirmajā lasījumā.

Tas paredz ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, sasaistot tiesības uz valsts budžeta apmaksātu veselības aprūpi ar IIN deklarēšanu un nomaksu. Veselības aprūpes minimumu plānots nodrošināt visiem valsts iedzīvotājiem neatkarīgi no IIN maksāšanas fakta - neatliekamo medicīnisko palīdzību, konkrētu diagnožu ārstēšanu un kompensējamos medikamentus ar 100% kompensāciju.

Tāpat paredzēts, ka valsts apdrošinās 20 iedzīvotāju grupas, tostarp bērnus vecumā līdz 18 gadiem, pensionārus, personas, kuras kopj bērnu ar invaliditāti, cilvēkus ar 1., 2. un 3.grupas invaliditāti, bezdarbniekus, pilna laika studentus vecumā no 18 līdz 30 gadiem, personas no 18 līdz 25 gadiem, kuras iegūst vispārējo profesionālo izglītību, politiski represētos, kā arī personas, kuras atrodas ieslodzījuma vietās, un vēl ap desmit cilvēku grupas. No šā saraksta valdība nolēma izslēgt patentmaksu maksātājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!