Foto: LETA

Saeimas deputātu vairākums ceturtdien nolēma nenodot skatīšanai komisijās opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) priekšlikumus par pensiju indeksāciju, skaidrojot to arī ar Labklājības ministrijas (LM) un Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) trešdien panākto vienošanos par mazo pensiju indeksāciju jau no septembra.

ZZS piedāvāja pensijas, kas nepārsniedz 200 latus mēnesī, indeksēt ar koeficientu 1,07; pensijas no 200 līdz 300 latiem - ar koeficientu 1,06;  pensijas no 300 līdz 500 latiem indeksēt ar koeficientu 1,04; pensijas no 500 līdz 700 latiem - ar koeficientu 1,03; pensijas no 700 līdz 900 latiem - ar koeficientu 1,02 un pensijas, kas pārsniedz 900 latus mēnesī, indeksēt ar koeficientu 1,01.

Par šī priekšlikuma tālāku vērtēšanu nobalsoja 40 deputāti, pret bija 41, bet atturējās 11 deputāti no Nacionālās apvienības frakcijas, izņemot Kārli Krēsliņu, kurš balsojumā pauda atbalstu šī priekšlikuma nodošanai komisijās.

Savukārt LM un LPF panāktā kompromisa vienošanās paredz indeksēt pensijas, kas ir mazākas par 200 latiem, piemērojot koeficientu 1,04 par laiku no 2009.gada līdz 2013.gadam. Tādējādi mazās pensijas, kas ir līdz 200 latiem, pieaugs vidēji par 4,6 latiem, trešdien pastāstīja labklājības ministre Ilze Viņķele ( V).

Paredzams, ka šogad indeksācijas nodrošināšanai vajadzēs 10 miljonus latu, bet nākamgad - 30,5 miljonus latu, teica Viņķele.

Pensionāru federācijas vadītājs Andris Siliņš sacīja, ka šāds pieaugums ir mazs, bet tas ir "taustāms".

Siliņš pauda viedokli, ka Latvijas Pensionāru federācija par trešdien panākto vienošanos pirmdien vēl diskutēs valdes sēdē. Viņš teica, ka, runājot par pensiju indeksāciju, federācijai bija cits risinājums un valdei jāizlemj - piekrist panāktajam kompromisam, vai nē.

Tomēr, pēc Siliņa domām, šis ir saprātīgs risinājums un "viens no minimāli pieņemamajiem [variantiem] Latvijas pensionāru federācijai".

Jau vēstīts, ka Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) biedri aprīļa vidū devās gājienā uz parlamentu, lai Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) personīgi nodotu vairāk nekā 106 000 iedzīvotāju parakstu, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no oktobra. Valsts pensiju indeksācija ir iesaldēta no 2009.gada un tādu to plānots atstāt līdz 2014.gada 1.janvārim.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) vēl aprīļa sākumā publiski apgalvoja, ka pensiju indeksācija šogad nav iespējama, taču pēc dažām nedēļām savas domas mainīja un  izteicās, ka jautājumu par pensiju indeksēšanu jau šogad varētu pārskatīt pēc pirmā pusgada, kad būs redzams, kāda situācija ir sociālajā budžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!