Foto: LETA

Optimāli būtu, ja ar mediķiem varētu vienoties par mazāku algu pieaugumu, to Latvijas Televīzijas raidījumam "de facto" norādīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa sacīja, ka nākamgad pacienti no veselības aprūpes budžeta finansējuma pieaugumā nesaņem neko. Tāpēc, pēc viņas teiktā optimāli būtu, ja ar mediķiem varētu vienoties par mazāku algu pieaugumu. "Proti, nozarei pašai būtu jāpasaka, ka viņi būtu gatavi dalīties ar pacientiem. Nu, redzēsim," norādīja ministre.

"Man nesagādā prieku šādu izvēļu izdarīšana," piebilda Viņķele, sakot, ka "normālā pasaulē būtu jābūt pietiekami naudai gan mediķu atalgošanai, solījumu pildīšanai, gan pacientiem".

Mediķu organizācijas, kuras ar piedāvājumu šīs nedēļas sākumā iepazīstinātas, atbildi gatavo. Arī Latvijas Jauno ārstu asociācija šobrīd veic biedru aptauju. Taču jau tagad asociācijas vadītājs Kārlis Rācenis pauž viedokli, ka mediķiem nebūtu jāizdara šāda izvēle.

Austrumu slimnīcas virsmāsa Anta Bērziņa atzīst, ka iepriekšējo gadu pieaugums ir bijis nozīmīgs, taču jāsaprot, ka tas bijis pēc liela iekritiena, kad gadiem atalgojums bija kritiski zems. "Mēs savā starpā šīs diskusijas negribētu pieļaut, jo mēs ticam, ka esam pelnījuši tos solītos procentus, jo, ja likumā viņi ir, noteikti jābūt," sacīja Bērziņa.

Budžeta veidošanas sarunas gan nav beigušās. Līdz oktobra vidum par to spriedīs valdībā, bet pēc tam Saeimā.

Nākamajā gadā zemākajām mediķu algām jeb to daļai veselības aprūpes pakalpojuma apmaksas tarifā būtu jāpieaug par 30%. Tas tādēļ, ka 10% pieaugums jākompensē no šogad neizpildītā, un vēl 20%, kā likumā 2021.gadam paredzētais palielinājums. Tas būtu noslēgums algu palielināšanas plānam, kurā mediķiem solīja papildu 20% trīs gadu garumā.

Veselības ministrija bija aprēķinājusi, ka nākamgad tam vajadzēs 211 miljonu eiro. Taču Finanšu ministrija ieplānojusi 183 miljonus eiro, kas ir par 28 miljoniem mazāk. Tas tādēļ, ka likumā ierakstīti divi lielumi, pēc kā vadīties - solītie procenti un konkrēta summa, kuru aprēķināja vēl 2018.gada nogalē.

Finanšu ministrija uzskata, ka tieši konkrētā summa ir pareizākais variants, pēc kura plānot budžetu. Taču tas nozīmē, ka 30% palielinājuma vietā zemāko pieļaujamo algu palielinājumam sanāktu vidēji 25%. Ārstiem tas nozīmētu 1867 eiro mēnesī (1930 eiro vietā) pirms nodokļu nomaksas, māsām 1120 eiro (1158 eiro vietā), bet, māsu palīgiem 747 eiro mēnesī (772 eiro vietā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!