Foto: LETA
Ordeņu kapituls šī gada 13.aprīlī pieņēmis lēmumu atņemt 2009.gada 12.oktobrī piešķirto piektās šķiras ordeni Atzinības krustu Tālim Salam. Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz Valsts apbalvojumu likumu, kas paredz, ka valsts apbalvojumu atņem, ja persona atteikusies no valsts apbalvojuma pēc tā pasniegšanas un atdevusi to kopā ar dokumentiem Ordeņu kapitulam.

Latvijas Valsts prezidenta kancelejas Ordeņu kapitula sekretāre Maira Sudrabiņa skaidroja, ka Sala, atsakoties no piešķirtā valsts apbalvojuma, atnesis pašu ordeni un tā dokumentus atpakaļ uz prezidenta kanceleju. Ja persona šādi rīkojusies, tad Ordeņu kapituls pieņem lēmumu par valsts apbalvojumu atņemšanu.

Kā ziņots, lēdmanietis Sala, atsakoties no apbalvojuma, izplatīja paziņojumu, ka to dara no brīvas gribas un tīras sirds, ar visu atbildību un nelokāmu pārliecību.

"Ar šo apņemšanos savas ģimenes, bērnu un mazbērnu, savas tautas un valsts priekšā gribu apliecināt stāju un nostāju pret valstī notiekošo un solidarizēties ar valsts prezidentu Valdi Zatleru un visiem, kuriem rūp patiesa un godīga politika un kuri gatavi to apliecināt 23.jūlija referendumā un Saeimas ārkārtas vēlēšanās," rakstīja Sala.

Viņš tādējādi protestēja pret divdesmit gadu gaitā mērķtiecīgi izveidoto sistēmu, kur daži cilvēki "savtīguma, amorālu un prettiesisku interešu vārdā" valsts lietu lemjošās varas pārvērtuši par izpildvaru savu savtīgo interešu apmierināšanai.

Viņaprāt, valsts iekārta ar vāji slēptām totalitārisma iezīmēm slēpjas zem segvārda "demokrātija un tiesiska valsts". Sala pauda, ka tauta pa visiem uzpirktajiem informācijas kanāliem tiek netaisnīgi apvainota un nogānīta kā pūlis, kas iedrošinājies pacelt kulturālu un nevardarbīgu balsi, kas vērsta tikai vienā - valsts glābšanas virzienā.

Viņaprāt varas morāle zaudējusi saskaņu ar sirdsapziņu, ar Dieva, dabas un darba likumiem, bez kā nevar pastāvēt ne ģimene, ne tauta, ne valsts.

Kā iepriekš ziņoja "Latvijas Avīze", piecu bērnu tēvs Sala Atzinības krustu saņēma 2009.gadā par izcilu tēvijas mīlestību un nopelniem tautas gara attīstīšanā, jo savā novadā uzbūvējis Latvijā pirmo guļbūves dievnamu.

Kā vēstīja laikraksts, Sala nav pirmais, kurš izvēlējies šādu protesta formu. Līdz 2004.gadam, kad vienīgais Latvijas valsts apbalvojums bija Triju Zvaigžņu ordenis, no tā atteikusies cilvēktiesību aizstāve un disidente Lidija Doroņina-Lasmane, skolotājs Vladislavs Stafeckis, kā arī sabiedriskais darbinieks un žurnālists Ilgvars Spliners. Kopš 2004.gada, kad pieņemts Valsts apbalvojumu likums, ar ko atjaunots Viestura ordenis un Atzinības krusts, no Viestura ordeņa atteicies Satversmes aizsardzības biroja 5. pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs Gundars Zaļkalns un sabiedriskais un kultūras darbinieks Vigo Rauda.

Triju Zvaigžņu ordeni no toreizējā Valsts prezidenta Zatlera rokām nevēlējās saņemt arī režisors Alvis Hermanis. Viņš augsto apbalvojumu saņēma vairāk nekā četrus gadus pēc piešķiršanas - šonedēļ no pašreizējās valsts pirmās personas.

Sudrabiņa informēja, ka Sala ir ceturtais cilvēks, kuram atņemts valsts apbalvojums pēc tam, kad 2004.gadā stājās spēkā Valsts apbalvojuma likuma normas par atteikšanos no apbalvojumiem un to atņemšanu. Divas personas ir atteikušās no valsts apbalvojumiem pirms pasniegšanas un abām arī apbalvojumi ir atņemti, bet vienai personai apbalvojumu atņēma pēc tā pasniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!