Foto: DELFI

Labdarības organizācijai "Ziedot.lv" 15 gadu laikā saziedoti 40 miljoni eiro, tostarp 24 miljonus eiro ziedojušas privātpersonas, bet pārējo - uzņēmumi, informēja organizācijas pārstāve Ilze Ošāne.

Vienā reizē mazākais saņemtais ziedojums ir viens cents, bet lielākais - 600 000 eiro.

Ošāne norādīja, ka šogad 11.decembrī labdarības organizācija atzīmē savu 15 gadu darbību, un šo gadu laikā atbalstu saņēmuši vismaz 350 000 jeb vairāk nekā 17% iedzīvotāju. Kopumā šo gadu laikā lūgti ziedojumi 3263 labdarības projektiem.

Puse no visiem saņemtajiem ziedojumiem jeb 20 miljoni eiro lietoti, lai segtu iedzīvotāju, tostarp skaitā bērnu, ārstniecības un rehabilitācijas pakalpojumus un apmaksātu medikamentus, bet 12 miljoni eiro novirzīti sociālo problēmu risināšanai. Astoņu miljonu eiro atbalstu caur "Ziedot.lv" saņēmušas arī citas nevalstiskās organizācijas, dzīvnieku patversmes, zupas virtuves, dienas centri, vasaras nometnes, stipendiju programmas, Zemessardze, talantīgi jaunieši un citi.

"Ziedot.lv" gadu gaitā īstenojis vai līdzdarbojies tādās labdarības akcijās kā labdarības maratons "Dod Pieci!", "Labestības diena", "Eņģeļi pār Latviju", pārtikas banka "Paēdušai Latvijai", "Skolas soma", "Kopgalds", "Atbalsts 21.novembra traģēdijas upuriem", "Vienoti par iespēju. Mūzika&Dzīvība", "Mazajām sirsniņām", labdarības skrējiens "Nike Riga Run", "Piepildi bērniņa sapni", Ziemassvētku vecīšu skrējiens, "Palīdzi trūcīgiem mazuļiem", "Štābiņš", "Ziedot.lv kiosks", atbalsta programma "Plecs" un citas.

Lielākās labdarības akcijas organizētas, lai palīdzētu grūtībās nonākušiem līdzcilvēkiem, mūziķim Rolandam Balodim-Ūdrim, mūziķim Arnim Mednim, televīzijas raidījumu vadītājam Jānim Vaišļam, mūziķim Valteram Frīdenbergam, Baibai Baronei, Austrim Augustam, Zanei Lazdiņai, Dāvītim un simtiem citu cilvēku.

Kā informēja Ošāne, vidējais ziedotājs ir 25-45 gadu vecs, vienlaikus neesot lielu atšķirību starp ziedotāju dzimumu un tautību. Vidējais ziedojums, ko vienā reizē ziedo iedzīvotājs, ir desmit eiro. Gandrīz puse jeb 45% no ziedotājiem vēlas palikt anonīmi.

Ziedojumus "Ziedot.lv" saņēma ne tikai no Latvijas, bet arī no vairāk nekā 30 ārvalstīm. Izsekojot iedzīvotāju ziedošanas paradumu maiņām, redzams, ka ar vien populārāki paliek tiešsaistes ziedojumi internetā, mazāk populāri - skaidras naudas ziedojumi ziedojumu kastītēs un zvani uz labdarības tālruņiem, norādīja Ošāne.

"Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta pateicas ikvienam, kurš kopā ar "Ziedot.lv" palīdz Latvijas iedzīvotājiem. "Tikai kopā mēs varam būt spēcīgi un pārtikuši. Ne katrs par sevi. Ne tad, ja kādam ir grūti," sacīja Dimanta.

Viņa uzskata, ka katram iedzīvotājam ir jājūtas droši un grūtā brīdī jāsaņem palīdzība, bet pārticības un labklājības brīdī jāspēj dalīties un palīdzēt savai tautai un valstij. "Nācija un suverēna valsts nevar pastāvēt ilgtermiņā, ja katrs tās pilsonis nejūt līdzatbildību un kritiskos brīžos neiet palīgā. Labdarība ir viens no veidiem kā iedzīvotāji parāda līdzatbildību un iesaisti," uzsvēra Dimanta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!