Lai cīnītos pret mūzikas ierakstu pirātismu, Valsts policija sadarbībā ar Latvijas mūzikas producentu apvienību (LaMPa) 4. septembrī organizē liela apjoma nelegālo ierakstu sadedzināšanu. Tāpat šajā akcijā tiks sadedzinātas narkotikas, kuru daudzums patlaban netiek atklāts, lai novērstu ažiotāžu.
Dedzinot diski Latvijā tiks iznīcināti pirmoreiz - iepriekš tie tika sasmalcināti ar speciālu aparatūru. Pirātisko ierakstu dedzināšana notiks Rīgas TEC, jo tā esot vienīgā vieta, kur ekoloģijai nekaitīgi var iznīcināt kompaktdiskus un narkotikas, kuru degšanas procesā izdalās ekoloģiski kaitīgas indīgas vielas.

Ekonomikas policijas biroja priekšnieka vietnieks Valdis Bekešs pastāstīja, ka uz šo brīdi konfiscēti desmitiem tūkstoši kompaktdisku, bet pagaidām nav zināms, cik no tiem tiks iznīcināti 4. septembrī. Tas esot atkarīgs no Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekiem, kuriem jāpieņem lēmumi par disku iznīcināšanu.

LaMPa priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve informēja, ka akcija tiek organizēta ikgadējo pretpirātisma pasākumu ietvaros. Septembrī iecerēta arī tikšanās ar ārvalstu vēstniecību pārstāvjiem, lai apspriestu šo valstu iespējas palīdzēt cīņā ar autortiesību pārkāpējiem. Mīlgrāve pieļāva, ka vēstniecību pārstāvji varētu līdzēt, iepazīstinot ar savu valstu pieredzi, kā arī, ietekmējot Latvijas valdību, piemēram, nosūtot tai oficiālu vēstuli. Līdz tam vēstniecību pārstāvji esot aicināti personīgi apmeklēt Rīgas tirgus, kur pirātiskā produkcija tiek tirgota, lai klātienē iepazītos ar realitāti.

Tāpat septembrī sadarbībā ar žurnālistu Jāni Domburu televīzijā tiek gatavots raidījums "Kas notiek Latvijā", kurā aicinātas visas "ieinteresētās un neieinteresētās puses". Šo raidījumu iedzīvotāji varēs noskatīties septembra beigās. LaMPa ikgadējos koncertus pret pirātismu jau kopš pagājušā gada vairs nerīkojot, jo "palēkāšana un papriecāšanās nedod efektu". "Ar koncertu nevar pārliecināt cilvēkus. Tas ir smagāks process pārvilkt viņus legālajā pusē," teica Mīlgrāve.

Tieslietu ministrijas tiesu statistikas nodaļas galvenā speciāliste Ina Degle informēja, ka šogad būtiski pieaudzis tiesā izskatīto administratīvo pārkāpumu lietu skaits, kas saistīts ar autortiesību pārkāpšanu.

Pagājušajā gadā kopumā tiesa izskatījusi lietas par audiovizuālo darbu un fonogrammu nelikumīgu tirdzniecību izskatījusi pret 10 personām, bet šogad līdz 1.jūlijam tiesā saņemtas un izskatītas jau lietas pret 11 personām, no kurām naudas sods uzlikts septiņām personām, bet pret četriem cilvēkiem lietas izbeigtas. Pērn naudas sodos saņemti 1290 lati, bet šogad - 410 lati.

Par autortiesību objektu izmantošanu bez licences šogad tiesā saņemtas lietas pret 95 personām. 58 gadījumos uzlikti naudas sodi, kopumā par 1387 latiem, 18 gadījumos izteikti brīdinājumi, un tikpat daudz lietu izbeigtas. Pērn par šo pārkāpumu pie atbildības sauktas 67 personas, no tām 54 uzlikts naudas sods kopumā par 1537 latiem.

Tiesā pagājušajā gadā saņemtas un izskatītas lietas pret 10 personām, kuras saistītas ar autortiesībām. Sešos gadījumos piemērots naudas sods, diviem tiesājamajiem piemērota nosacīta brīvības atņemšana, bet vienam piespriests piespiedu darbs un viens - no soda atbrīvots.

Kultūras ministrijas Autortiesību un blakustiesību nodaļas vadītāja Ieva Platpere sacīja, ka atkarībā no avota Latvijā pirātiskais tirgus mūzikas jomā tiek lēsts 50 - 65% apjomā, bet datorprogrammatūrai skaitlis ir 77%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!