Foto: F64
Organizēta grupa kādam vīrietim izkrāpusi mantotu īpašumu Rīgā, un uz krāpnieku viltojumiem uzķeras gan tiesneši, gan notāri, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pēc raidījuma ziņotā, nams Rīgā ātri nomainījis jau vairākus īpašniekus un darījumu rokraksts atkārtojas. Policija sākusi izmeklēšanu, bet zemesgrāmatas tiesneši tikai atzīst, ka viņiem nav pienākuma atšķirt viltotus dokumentus no īstiem.

"Nekā personīga" norāda, ka juriste un skolotāja Benita Henfrontina Vilma Salmiņa savam vienīgam dēlam Armandam Salmiņam mantojumā atstāja vairākas mājas, arī pagājušā gadsimta vidū celto namu Juglā.

Lai arī Salmiņš pats tur nedzīvo, bet māju regulāri aprauga. Viņš bija izplānojis, ka šeit ievāksies meita, kad atgriezīsies no studijām ārzemēs. Naudu taupot, Salmiņš māju uz sava vārda zemesgrāmatā nepārreģistrēja.Viņš bija par to drošs, jo Salmiņam bija izsniegta notāra apstiprināta mantojuma apliecība. Taču māja, viņam nezinot, atņemta un Salmiņš par to uzzināja nejauši - viņam par to paziņoja kaimiņš.

Salmiņam nepazīstamie cilvēki uzrādīja zemesgrāmatas izrakstu, ka māja pagājušā gada oktobrī pārgājusi citās rokās. Pamats - pirkuma un dāvinājuma līgumi, kurus it kā četrus mēnešus pirms nāves, 2010. gadā parakstījusi viņa māte. Pēc tam īpašnieki mājai ar dažu dienu starpību nomainījušies vēl divas reizes.

Salmiņš izslēdz iespēju, ka māte māju novēlējusi kādam citam.

Neskaidrs notikušais ir arī zvērinātam notāram Eduardam Virko, pie kā Salmiņš kārtoja mantojumu.

"Kā gan es varu būt satraukts vai nesatraukts? Šeit ir noteikta iestāde, zemesgrāmatas nodaļa,kas pieņem likumā noteiktā kārtībā materiālus un izdara attiecīgus ierakstus.Es neko nevaru komentēt , nezinādams par tiem lietas apstākļiem," viņš min.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas zemesgrāmatas nodaļā Salmiņš kopš šiem notikumiem jau vairākkārt vērsies pēc palīdzības. Tomēr tikai pēc "Nekā personīga" iesaistīšanās viņam beidzot atļauj ieskatīties īpašuma lietā.

"Vairs nav šaubu, ka darījums, kur māte īsi pirms nāves it kā pārdod māju kādam Jānim Mazjānim ir fiktīvs. Mātes paraksts ir viltojums," norāda raidījums, piebilstot, ka jaunu īpašnieku mājai zemesgrāmatā nevar reģistrēt bez zvērināta notāra nostiprinājuma lūguma. Krāpšana notikusi ar notāra ziņu vai arī notāra paraksts un zīmogs ir viltojums.

Mēģinot sazināties ar zvērinātu notāri Elitu Markeviču, raidījums noskaidrojis, ka viņa devusies pensijā.

Markevičas kolēģe, salīdzinot dokumentus ar savu arhīvu, secina, ka 2010. gadā notāre Markeviča Malienas ielas mājai nostiprināt jaunu īpašnieku nav lūgusi. Lūgumu ar atpakaļejošu datumu, viltotu notāra zīmogu un parakstu zemesgrāmatā, visticamāk, iesnieguši kādi krāpnieki.

Krāpnieki nodrošinājušies, lai māju tik viegli vairs atgūt atpakaļ nevarētu. "Tā pārdota vēl kādai personai Aldim Citam. Viņš savukārt namu iemainījis pret 1999. gada automašīnu BMW. Pašreizējais īpašnieks ir 21 gadu vecs Sergejs Gaidukovs. Visos trijos Malienas nama pārdošanas darījumos rokraksts ir identisks," norāda "Nekā personīga".

Neviena no zemesgrāmatas tiesnesēm gan nav pievērsusi uzmanību tam, ka gan 2010.,, gan 2015. gada darījuma līguma teksts ir ar tām pašām rupjajām gramatikas kļūdām.

"Mēs, protams, pārlasām, bet tāpēc, ka līgumā ir gramatiskas kļūdas, es nevaru nostiprinājuma lūgumu atstāt bez ievērības," skaidro Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas zemesgrāmatas nodaļas priekšniece Žanna Zujeva, skaidrojot, ka policijai tiek ziņots par acīmredzamiem viltojumiem.

Notāre Agra Šeibe atzīst, ka 27. Oktobrī grupa vīriešu pie viņas gribējuši gan pārdot māju Malienas ielā, gan tālāk iemainīt pret automašīnu.Viņi ieradušies ar jau gataviem līgumiem. Notārei nekas nav licies aizdomīgs.

Salmiņš vērsies policijā jau 9.decembrī, uzzinot, ka mantotā māja viņam izkrāpta. Tajā pašā dienā Teikas iecirkņa policija ierosināja kriminālprocesu par izkrāpšanu lielā apmērā. Taču krāpnieki 16. decembrī, tātad nedēļu vēlāk, jau paspējuši ieķīlāt māju "Grand Credit" un paņemt 45 tūkstošus eiro lielu aizdevumu.

Līdz šim īpašumam arvien nav uzlikts arests, kas ļauj māju Malienas ielā pārdot tālāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!